Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja zinātniskās bibliotēkas iekšējās bibliogrāfiskās datubāzes risinājums - Punka, Edīte (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darbā “Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja zinātniskās bibliotēkas iekšējās bibliogrāfiskās datubāzes risinājums” analizēta nepieciešamība digitalizēt bibliogrāfiskos datus specializētā bibliotēkā. Mērķis – izstrādāt teorētisku relāciju datubāzes modeli, kas nodrošina krājuma pārvaldību un attālinātu piekļuvi datiem. Teorētiskais ietvars balstīts aksioloģijā un Mijiedarbības trīs komponentu modelī, kas ļauj analizēt vērtību sistēmu, lietotāju vajadzības un saskarnes lietojamību. Pētījums balstīts kvalitatīvā pieejā, izmantojot kontentanalīzi un fokusgrupas interviju. Rezultātā kā piemērotākā izvēlēta Microsoft Access programma, balstoties uz tās vienkāršību un savietojamību ar esošo vidi. Darbs noslēdzas ar relāciju datubāzes teorētiskā modeļa izstrādi, iekļaujot entītiju-relāciju diagrammas un tabulu aprakstus. Atslēgvārdi: relāciju datubāze, ER modelis, muzeja bibliotēka, aksioloģija, mijiedarbības trīs komponentu modelis

The master's thesis „ Internal bibliographic database solution for the scientific library of the Riga History and Maritime Museum” examines the need to digitize bibliographic records in a specialized library. The goal is to design a theoretical relational database model that enables collection management and remote access. The framework is based on axiology and the Interaction Triptych Model, allowing the analysis of system values, user needs, and usability. The study applies a qualitative approach, using content analysis and a focus group interview. Microsoft Access was identified as the most suitable option due to its simplicity and compatibility with the current environment. The work concludes with a relational database model including entity-relationship diagrams and table descriptions. Keywords: relational database, ER model, museum library, axiology, Interaction Triptych Model
Internal bibliographic database solution for the scientific library of the Riga History and Maritime Museum
Keywords: Komunikācijas zinātne; relāciju datubāze; ER modelis; muzeja bibliotēka; aksioloģija; mijiedarbības trīs komponentu modelis