Netaisnas iedzīvošanās institūta regulējums Civillikumā, tā salīdzinājums ar kopējā modeļa projektu (draft common frame of reference) - Nordmane, Anna Marta (Latvijas Universitāte, 2017)
Par netaisnu iedzīvošanos pēc neatkarības atjaunošanas Latvijā rakstīts ārkārtīgi maz. Izsmeļošākais avots ir Civillikuma saistību tiesību daļas komentāri, kuri gan arī sastādīti pirms vairāk nekā 16 gadiem. Tiesu prakse gan rāda, ka strīdi no netaisnas iedzīvošanās izceļas pietiekami bieži, tomēr šobrīd likumā atrodamā sistēma ir arhaiska, smagnēja un sadrumstalota. Eiropā ir izstrādāts Kopējā modeļa projekts (Draft Common Frame of Reference), kurš netaisnas iedzīvošanās regulējumam veltījis atsevišķu grāmatu. Darbā autore analizē netaisnas iedzīvošanās sistēmu Civillikumā un meklē efektīvāko regulējumu šim institūtam, salīdzinot to ar Kopējā modeļa izstrādāto netaisnas iedzīvošanās sistēmu, konstatējot, vai Kopējā modeļa regulējums aptver visus Civillikumā atrodamos atprasījumus no netaisnas iedzīvošanās un analizējott vai Kopējā modeļa sistēma Latvijā būtu jāpārņem.

After restoration of independence in Latvia, there has been extremely little written about unjust enrichment. The most thorough source is commentary of the Civil Law of Latvia, which were prepared more than 16 years ago. However, judicial practice shows that disputes from unjust enrichment arise often enough, but as of now the system found in law is archaic, unwieldy and fragmented. A Draft Common Frame of Reference (DCFR) has been developed in Europe, which has devoted a separate book to unjust enrichment regulation. The author analyses the system of unjust enrichment in Civil Law of Latvia and is looking for the most effective regulation of this institute, whilst comparing it to the developed system in DCFR, establishing whether the DCFR regulation covers all which can be found in the Civil Law of Latvia and analysing whether the DCFR system should be taken over in Latvia.
Regulations of the concept of unjust enrichment in civil law, its comparison with the draft common frame of reference
Keywords: Juridiskā zinātne; netaisna iedzīvošanās; nepamatota iedzīvošanās; vispārējs atprasījums netaisnas iedzīvošanās dēļ; Kopējā modeļa projekts (Draft Common Frame of Reference)