Miega kvalitātes saistība ar ēšanas traucējumu simptomu attīstību pieaugušajiem. - Lagzdiņa, Inese (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba tēma “Miega kvalitātes saistība ar ēšanas traucējumu simptomu attīstību pieaugušajiem”. Darba autore: Starpaugstskolu akadēmiskās maģistra studiju programmas “Uzturzinātne” studente Inese Lagzdiņa. Darba vadītājas: Dr.biol., asoc. prof. Līga Plakane un Mg.sc.sal., Mg.psych. Anita Salnāja. Maģistra darba literatūras apskatā aprakstīta miega kvalitātes nozīme fizioloģisko procesu norisē, tās saistība ar organisma hormonālo darbību, metabolo disfunkciju, depresijas simptomu un adipozitātes attīstību. Pētīta miega traucējumu saistība ar organisma fizioloģiskajiem procesiem. Apskatīti ar miega traucējumiem saistītie ēšanas traucējumu veidi, to simptomi un attīstības riska faktori. Darba mērķis bija noskaidrot vai pastāv saistība starp miega kvalitāti un ēšanas traucējumu simptomu attīstību pieaugušo (18 - 64 g.v.) Latvijas iedzīvotāju populācijā. Izmantojot Pitsburgas miega kvalitātes indeksa aptauju (The Pittsburg Sleep Quality Index, PSQI, Buysse et al., 1989) noteikti un aprakstīti miega kvalitātes rādītāji pieaugušo populācijā. Izmantojot ēšanas traucējumu noteikšanas anketu (Eating Disorder Examination Questionnaire, EDE-Q 6.0, Fairburn & Beglin, 1994) noteikti un aprakstīti ēšanas traucējumu simptomi pieaugušo populācijā. Analizēta saistība starp miega traucējumiem un ēšanas traucējumu simptomiem pieaugušo populācijā. Atrastas vājas un ļoti vājas saistības starp četrām PSQI un trīs EDE-Q, kā arī, ede_total apakškalām. Darbam izvirzītais mērķis tika sasniegts, uzdevumi izpildīti un hipotēze daļēji apstiprināta. Atslēgvārdi: miega kvalitāte, miega traucējumi, ēšanas traucējumu simptomi, saistība, pieaugušie.

Master's thesis topic "Sleep quality relation with the development of eating disorder symptoms in adults". The author of thesis: Inese Lagzdiņa, a student of the interuniversity academic master's study program "Nutrition Science". Supervisors: Dr. biol., assoc. prof. Līga Plakane and Mg.sc.sal., Mg.psych. Anita Salnāja. The literature review of the master's thesis describes the importance of sleep quality in physiological processes, relationship with the hormonal activity of the body, metabolic dysfunction, symptoms of depression and the development of adiposity. The relation between sleep disorders and the body's physiological processes was studied. Types of eating disorders related to sleep disorders, their symptoms and risk factors for development are reviewed. The aim of the work was to find out whether there is a relation between the quality of sleep and the development of symptoms of eating disorders in the population of adults (18 - 64 years) of Latvia. Using the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI, Buysse et al., 1989) measures of sleep quality in the adult population were determined and described. Using the Eating Disorder Examination Questionnaire (EDE-Q 6.0, Fairburn & Beglin, 1994), symptoms of eating disorders in the adult population were determined and described. There was analyzed relation between sleep disorders and eating disorder symptoms in the adult population. Weak and very weak connections were found between the four PSQI and the three EDE-Q subscales as well as the ede_total subscales. The goal set for the thesis was achieved, the tasks were completed and the hypothesis was partially confirmed. Keywords: sleep quality, sleep disorders, eating disorder symptoms, relation, adults.
Sleep quality relation with the development of eating disorder symptoms in adults.
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; Miega kvalitāte; Miega traucējumi; Ēšanas traucējumu simptomi; Saistība; Pieaugušie