Krāpšanas gadījumu atklāšana un prevencija mobilo sakaru tīklos - Trapiņš, Aigars (Latvijas Universitāte, 2015)
Mobilo sakaru operatori krāpniecības dēļ ik gadu zaudē ievērojamus līdzekļus, tāpēc tiek meklēti ar vien efektīvāki līdzekļi zaudējumu mazināšanai. Šobrīd ikdienas praksē ir zināmi vairāki krāpšanas veidi, katram no tiem tiek pielietotas dažādas metodes, lai tos atklātu un novērstu. Tomēr ar katru dienu parādās arī jauni paņēmieni, kuri apiet jau esošās aizsardzības metodes un pieņemtos likumus. Maģistra darbā tiek apskatīta teorētiskā puse, kas sevī ietver iepazīšanos ar mobilo sakaru vispārīgajiem darbības principiem un operatoru darbības specifiku. Tālāk detalizētāki tiek veikta vairāku šobrīd zināmo krāpniecības veidu analīze, apskatot gan esošos atklāšanas paņēmienus, gan ieskicējot iespējamās prevencijas metodes. No praktiskās puses seko krāpšanas gadījumu datu analīze vienam no Latvijas mobilo sakaru operatoriem, kas parāda problēmas apmēru un sadalījumu pa dažādiem krāpniecības veidiem un lietotāju profiliem. Kā arī tiek analizēta krāpniecības finansiālā puse, nosakot dažādu krāpniecības veidu reālos zaudējumus. Lai samazinātu krāpniecības radītos zaudējumus Latvijas operatoriem, tiek veikta četru pasaulē vadošo krāpniecības uzraudzības rīku izpēte. Notiek tikšanās ar visu četru rīku izstrādātājiem, kuru laikā tiek iegūta informācija par doto rīku arhitektūru un izmantotajiem krāpniecības atklāšanas paņēmieniem.

Every year mobile phone operators loose significant revenues due to mobile fraud so companies seek for efficient solution to reduce losses. At present there are known many fraud types. Every fraud type has methods for detection but new fraud types emerge. Master’s thesis theoretical side describes mobile phone operator general operating principles and operator’s work specifics. Further details are carried out in a number of currently known types of fraud analysis, looking at both existing detection techniques and outlining possible prevention methods. On the practical side there is fraud data analysis for one of the Latvian mobile phone operators which show the extent of the problem and the breakdown of the various types of fraud. Financial side is also analyzed to get better understanding of the fraud problem. Four leading fraud management tools were examined and compared with the aim to reduce fraud losses for Latvian mobile phone operators. In order to better understand used methods and tool architecture there were organized mettings with all four tool developers.
Fraud detection and prevention in mobile carrier networks
Keywords: Datorzinātne; telekomunikācijas; mobilie sakari; krāpniecības atklāšanas metodes