Pavešana netiklībā - Serdjuka, Roksana (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba temats tika izvēlēts „Pavešana netiklībā”, jo šis dzimumnoziegumu veids apdraud vienu no svarīgākajām interesēm, bērnu intereses. Dzimumnoziegumi jāuzskata par smagiem un bīstamiem, jo tieši tie visbiežāk atstāj smagas sekas, apdraudot cietušās personas morālo, fizisko veselību un garīgo attīstību. Bērnu tiesības tiek aizsargātas gan starptautiskajā līmenī ar tādu normatīvo aktu kā 1989.gada 20.nobembra ANO Konvencija par bērna tiesībām, gan nacionālajā līmenī, tie ir dažādi normatīvie akti kā Satversme, Latvijas Republikas Krimināllikums un Bērnu tiesību aizsardzības likums. Darba mērķis ir šī dzimumnozieguma juridiskā analīze atbilstoši Krimināllikuma 162.pantam. Lai sasniegtu bakalaura darbā noteikto mērķ,i autore: 1.aplūkos dzimumnozieguma kriminālatbildības reglamentāciju no vēsturiskā aspekta, analīzēs Latvijas 20. gs. 30.gadu normatīvo bāzi, sekos līdzi tās attīstībai līdz musdienu Krimināllikumam; 2.raksturos dzimumnoziegumu un izdarīs tā juridisko analīzi atbilstoši Krimināllikuma 162.pantam; 3.veiks Latvijas un ārvalstu tiesību aktu, kas reglamentē atbildību par šo dzimumnoziegumu, salīdzinošu analīzi; 4.izdarīs secinājumus un izvirzīs priekšlikumus šī dzimumnozieguma atbildības reglamentācijas pilnveidošanai. Lai realizētu šajā darbā noteiktos mērķus, autore izmantos vēsturisko un salīdzinošo metodi, izmantos dažādus informācijas avotus: zinātnisko literatūru, nacionālos un ārvalstu tiesību aktus, statistikas datus, informāciju internetā, zinātniskus rakstus, kā arī tiesu prakses materiālus. Autore piedāvās dažādas idejas un priekšlikumus Krimināllikuma grozīšanai un pilnveidošanai ar jaunajām tiesību normām, piemēram, saukt pie kriminālatbildības vainīgās personas radiniekus par neziņošanu tiesību aizsardzības iestādēm par nepilngadīgas vai mazgadīgas personas pavešanu netiklībā. Autore piedāvā ieviest Krimināllikumā atsevišķu pantu par kriminālatbildības reglamentāciju par ekshibicionistiskajām darbībām, ieteiks izveidot līdzīgu normu KL 181.pantam, kura tieši noteiktu, kad veidojas atkārtotība. Bakalaura darbs sastāv no piecām nodaļam, kurās tiek analizētas problēmas, izdarīti secinājumi un ierosināti priekšlikumi.

The theme of this thesis is „Immoral acts with a minor”. This type of sexual offences pose a threat one of the most important interests – children interests. Immoral acts with a minor are harmful sexual offence, because this acts forsake labvorious consequences, pose a threat suffered person’s moral, physical and soulful development. Children rights are sustained on international level with 1989, november 20 UN Convention and on national level with constitutional document, Criminal Code and statue, which sustained children rights. The aim ot thesis is the juridical analysis of this sexual offence with agreement with 162 section of Criminal Code. To achive the aim of the thesis author: •analyses the reglamentation of this sexual offence in historical aspect; •characterizes 162 section of Criminal Code and makes it’s juridical analysis; •compares Latvian and other countries legal rules, which govern the answerability for immoral acts with a minor; •makes a concludions, proporsals and ideas to improve the reglamentation of answerability for immoral acts with a minor in Criminal Code. For achiving defined aims of this thesis, author uses historical, analytical and comparative methods, analyses different information sources: science literature, national and other countries acts of law, statistics data, internet sources, science papers and judicial practise. Author propose several ideas to complete and refine Criminal Code with new sections like relative’s criminal answerability, if they does not allege to police about immoral acts with a minor, which was done by their relative. Author propose to enter a new section about criminal answerability for exhibition acts. In addition, propose to enter a new section like Criminal Code’s 181 section, which specify when immoral acts with a minor was done repeated. The thesis consist of four chapters where topical issues are discussed, concludions are made and proporses are given.
Immoral acts with a minor
Keywords: Juridiskā zinātne