Ātruma spēju pilnveidošana 13 gadus veciem futbolistiem ar pliometrijas metodes palīdzību - Karlsons, Ģirts (Latvijas Universitāte, 2022)
Mūsdienās arvien vairāk bērni vēlas pievērsties dažādām sportiskām aktivitātēm, vēloties līdzināties pasaulē ievērojamākajiem sportistiem un viņu sasniegumiem. Tāpēc arvien lielāka popularitāte jauniešu vidū kļūst dažādi komandu sporta veidi (futbolam, hokejam un basketbolam). Tomēr ir jāņem vērā tas, lai bērnam būtu iespējams sasniegt noteiktus mērķus, ir jāattīsta arī noteiktas fiziskās prasmes, piemēram, ātrums. Ātruma spējas var attīstīt ar dažādām treniņu metodēm, tomēr katrā sporta veidā un noteiktos vecumposmos ir atšķirīgāka pieeja. Tāpēc ir svarīgi ne tikai izstrādāt atbilstošu treniņa programmu, ņemot vērā vecumposma īpatnības, bet arī Pētījuma mērķis: Izpētīt 13 gadus vecu futbolistu treniņu procesā izmantojamas metodes ātruma spēju pilnveidošanai. Pētījuma rezultāti: Iegūtie pētījuma rezultāti parādīja, ka 13 gadus vecu futbolistu ātruma spējas pilnveide uzlabojas, ja treniņu procesā tiek iekļauts pliometrijas vingrinājumu komplekss. Atslēgas vārdi: 13 gadus veci futbolisti, ātruma spēju pilnveide, treniņu metodes, pliometrija, fiziskā sagatavotība.

Nowadays, more and more children want to engage in various sports activities, wanting to emulate the world's most prominent athletes and their achievements. Therefore, various team sports (football, hockey and basketball) are becoming more and more popular among young people. However, it must be taken into account that in order to be able to achieve certain goals, certain physical skills, such as speed, must also be developed. Speed skills can be developed with different training methods, but each sport has a different approach. Therefore, it is important not only to develop an appropriate training program, taking into account the specifics of the age, but also Objective of the study: To study the methods used in the training process of 13-year-old footballers to improve their speed skills. Research results: The results of the study showed that the improvement of the speed ability of 13-year-old footballers improves if a set of pliometry exercises is included in the training process. Keywords: 13-year-old footballers, speed skills development, training methods, pliometry, physical fitness.
Improving speed by the plyometric method for 13 year old football players
Keywords: Sporta zinātne; pliometrija; 13 gadus veci futbolisti; treniņu metodes; ātruma spēju pilnveide; fiziskā sagatavotība