Netiešās asociācijas sabiedrībā: salīdzinājums starp Ziemeļvalstīm un Baltijas valstīm NB6 ietvarā - Kalniņš, Jurģis (Latvijas Universitāte, 2021)
Šī maģistra darba tēma ir Netiešās asociācijas sabiedrībā: salīdzinājums starp Ziemeļvalstīm un Baltijas valstīm NB6 ietvarā, un tā gaitā analizētas netiešās asociācijas un to ietekmējošie faktori pret personām ar invaliditāti, sievietēm un seksuālajām minoritātēm Baltijas valstīs un Ziemeļvalstīs. Teorētiskajā ietvarā ir apkopota informācija par netiešo asociāciju konceptu, kā arī to formēšanās ietekmējošajiem faktoriem. Datu ievākšanas nolūkiem tika izveidota platforma www.HiddenBias.eu ar netiešo asociāciju testu. Darbā tika izvirzītas hipotēzes, ka Baltijas valstīs, salīdzinot ar Ziemeļvalstīm, ir novērojams ciešāks netiešo asociāciju līmenis pret visām pētāmajām grupām, un ka Baltijas valstīs netiešās asociācijas visos gadījumos vairāk ietekmē ekonomiskie faktori, kamēr Ziemeļvalstīs – politiskie. Hipotēzes neapstiprinājās.

The Master thesis Implicit associations: a comparison between the Nordic states and the Baltic states in the framework of NB6 was undertaken with the aim of analyzing implicit biases towards people with disabilities, women, and sexual minorities as well as factors influencing those biases within the Baltics and Nordics. The theoretical framework includes discussions on the concept of implicit associations, as well as factors influencing them. For data collection purposes, a platform HiddenBias.eu was set up. It was hypothesized that respondents within the Baltic states will showcase more negative implicit biases towards all the studied groups when comparing to Nordics, and that in the Baltics implicit associations are more influenced by economic factors, while in the Nordic countries - political ones. None of the hypotheses were confirmed.
Implicit associations: a comparison between the Nordic states and the Baltic states in the framework of NB6
Keywords: Politikas zinātne; netiešās asociācijas; netiešo asociāciju formēšanās ietekmējošie faktori; netiešo asociāciju tests; NB6; Baltijas valstis