7. klases skolēnu latviešu valodas ortogrāfijas prasmju attīstīšanas iespējas - Šeikovska, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba “7. klases skolēnu latviešu valodas ortogrāfijas prasmju attīstīšanas iespējas” pētījuma aktualitāti noteica Latvijas skolu pāreja pilnībā uz mācībām latviešu valodā arī mazākumtautību skolās. Pētījuma problēma saistīta ar to, ka mazākumtautību 7. klases skolēnu liela daļa nav apguvuši latviešu valodu tādā līmenī, lai spētu pilnvērtīgi mācīties atbilstoši standarta prasībām, tāpēc viens no būtiskiem mācību virzieniem ir skolēnu ortogrāfijas prasmju pilnveidošana. Tāpēc pētījuma mērķis bija attīstīt 7. klases skolēnu latviešu valodas ortogrāfijas prasmes, ņemot vērā lingvodidaktu pieredzi un konstatētās ortogrāfijas kļūdas skolēnu rakstu darbos, savukārt izmēģinājumdarbībai tika izvirzīts mērķis pārbaudīt izstrādātā mācību materiāla piemērotību skolēnu ortogrāfijas prasmju attīstīšanai un nostiprināšanai. Pētījuma veids: kvalitatīvais un kvantitatīvais pētījums. Dati tika iegūti, izmantojot teorētiskās literatūras, izglītības dokumentu un mācību līdzekļu analīzi, kuras rezultāti atspoguļoti 1. un 2. nodaļā, kā arī pamatskolas latviešu valodas skolotāju anketēšanu un dokumentu analīzi, kuras rezultāti atspoguļoti 3. nodaļā. Trešajā nodaļā raksturota arī izmēģinājumdarbība un analizēti 14 mācību stundās gūtie rezultāti. Tika secināts, ka izstrādātais lingvodidaktiskais materiāls ir sekmīgi izmantojams 7. klases skolēnu ortogrāfijas prasmju pilnveidošanai un nostiprināšanai, jo, izmantojot dažādus metodiskos paņēmienus – teksta norakstu ar uzdevumiem, kļūdu labojumu u. c. –, tika novērota ortogrāfijas kļūdu (īpaši – īso un garo patskaņu nepareizā lietojuma) samazināšanās. Lai panāktu būtiskus uzlabojumus, darbs mērķtiecīgi turpināms arī nākamajā mācību posmā.

The relevance of the bachelor's thesis "Possibilities of Developing Grade 7 Students’ Latvian Language Orthography Skills” was determined by the transition of Latvian schools to teaching entirely in Latvian, also in minority schools. The problem of the study is related to the fact that a large part of minority 7th grade students have not mastered the Latvian language to such a level that they are able to fully study in accordance with the standard requirements, therefore one of the important areas of study is the improvement of students’ orthography skills. Therefore, the aim of the study was to improve the Latvian language orthography skills of 7th grade students, taking into account the experience of language teachers and the identified orthography mistakes in students’ written works, while the aim of the pilot study was to test the suitability of the developed teaching material for developing and strengthening students’ orthography skills. Research type: qualitative and quantitative research. Data were obtained using an analysis of theoretical literature, educational documents and teaching aids, the results of which are presented in Chapters 1 and 2, as well as a survey of primary school Latvian language teachers and document analysis, the results of which are presented in Chapter 3. The third chapter also describes the pilot study and analyses the results obtained in 14 lessons. It was concluded that the developed linguodidactical material can be successfully used to improve and strengthen the spelling skills of 7th grade students, because by using various methodological techniques – text transcription with tasks, mistake correction, etc. – a decrease in spelling mistakes (especially the incorrect use of short and long vowels) was observed. In order to achieve significant improvements, the work must be continued purposefully in the next stage of study.
Possibilities of Developing Grade 7 Students’ Latvian Language Orthography Skills
Keywords: Izglītības zinātnes; latviešu valoda; mazākumtautību skolēni; ortogrāfija; ortogrāfijas prasmes; ortogramma