Endija Vorhola profesionālā darbība kā iedvesmas avots datorgrafikas stundās vidējās izglītības posmā - Vēvere, Dace (Latvijas Universitāte, 2020)
Diplomdarba tēma ir “Endija Vorhola profesionālā darbība kā iedvesmas avots datorgrafikas stundās vidējās izglītības posmā.” Diplomdarba tēmas aktualitāte ir saistīta ar tehnoloģiju ienākšanu mācību procesā. Popārta mākslas darbos var saskatī vizuālas līdzības ar datorgrafikas tehnikā veidotiem darbiem Tādējādi mācību procesā ir iespējams apgūt ne tikai tehniskas lietas, bet arī jaunas zināšanas par mākslas veidiem un vēsturi. Projektā “Skola 2030” ir pieminēta Tehnoloģiju mācību joma, kas pierāda šīs tēmas aktualitāti un mācību priekšmetu - vizuālās māksla un datorgrafikas, savstarpējās sintēzes nozīmīgumu. Diplomdarba mērķis: 1.Izpētīt Endija Vorhola jaunrades kā iedvesmas avota izmantošanas iespējas datorgrafikas apguvē un pārbaudīt praksē. 2.Izpētīt Endija Vorhola mākslas kustību, un ar to, kā mākslinieciskās darbības veidu un tās daudzveidību, iepazīstināt datorgrafikas audzēkņus. Lai veiksmīgi sasniegtu izvirzītos mērķus, autorei bija jāveic sekojoši diplomdarba uzdevumi: 1.Analizēt teorētisko un vizuālo materiālu bāzi; 2.Izpētīt Endija Vorhola daiļradi; 3.Izpētīt datorgrafikas mācību metodes; 4.Izveidot uzdevumu attiecīgajam vecumposmam; 5.Aprobēt izstrādāto uzdevumu kopu; 6.Analizēt uzdevumu aprobācijas procesu un rezultātus. Darbs sastāv no teorētiskās un praktiskās daļas. Teorētiskajā daļā autore veic Endija Vorhola dzīves un daiļrades, kā arī tehnoloģiju mācību jomas izpēti. Praktiskajā daļā aprakstīta uzdevumu kopas izveide un aprobācija. Autore diplomdarbā izvirzītos uzdevumus ir veiksmīgi izpildījusi un diplomdarbā izvirzītos mērķus ir sasniegusi un guvusi atklāsmi, ka Endija Vorhola mākslas kustību var veiksmīgi izmantot kā iedvesmas avotu gan datorgrafikas mācību stundās, gan ieteikt citiem skolotājiem to izmantot savās vizuālās mākslas stundās.

The theme of the diploma paper is “Andy Warhol's Professional Activity as a Source of Inspiration for Computer Graphics Lessons in Secondary Education Level.” The innovation of the diploma paper is related to the entry of technology into the teaching process. In pop art, you can see visual similarities to computer graphic art. This way you can learn not only technical subjects, but also new knowledge about art and history. The "School 2030" project mentions the field of Technology learning, which demonstrates the relevance of this topic and the importance of the inter-synthesis of subjects such as visual art and computer graphics. Aim of diploma paper: 1.To explore the potential of Andy Warhol's creativity as a source of inspiration for computer graphics and test it in practice. 2.To explore Andy Warhol's art movement and to introduce computer graphic students to the way in which artistic activity and its variety are represented. In order to successfully achieve the set goals, the author had to complete the following diploma assignments: 1.To analyze theoretical and visual material base; 2.To explore the works of Andy Warhol; 3.To study computer graphics teaching methods; 4.To create a task for the appropriate age group; 5.To approbate the set of developed tasks; 6.Analyze task approbation process and results. Diploma paper consists of theoretical and practical part. In the theoretical part, the author studies the life and work of Andy Warhol, as well as the field of study of technology. The practical part describes the group of tasks and its approbation. The author has successfully accomplished her assignments of diploma paper and has achieved raised goals and has discovered that Andy Warhol's art movement can be used successfully as a source of inspiration in computer graphics lessons and to encourage other teachers to use it in their visual arts lessons.
Andy Warhol's Professional Activity as a Source of Inspiration for Computer Graphics Lessons in Secondary Education Level
Keywords: Pedagoģija; Endijs Vorhols; popārts; datorgrafika; digitāls attēls; kritiskā domāšana