Mazo un vidējo uzņēmumu finansēšanas problēmas Latvijā - Rozenbergs, Aigars (Latvijas Universitāte, 2018)
Mūsdienās spēcīga tautsaimniecības attīstība nav iedomājama bez finanšu sektora līdzdalības. Lai tautsaimniecība varētu sekmīgi attīstīties, uzņēmumiem, jo īpaši maziem un vidējiem (MVU), nepieciešamas ārējais finansējums. Lai gan pieejami dažādi alternatīvi finansējuma avoti, Latvijā ierastākā uzņēmu finansējuma forma ir banku kredīti. Diemžēl pēckrīzes periodā uzņēmumu piekļuve komercbanku finansējumam ir apgrūtināta,jo banku kredītpolitika kļuvusi konservatīvāka ,kā rezultātā apsīkusi MVU kreditēšana. Lai arī pēdējā laikā ievērojami palielinājušās ārējā finansējuma saņemšanas iespējas, pieeja apgrozāmajam un kapitāla finansējumam ir nozīmīgs šķērslis uzņēmējdarbības aktivitātes un konkurētspējas palielināšanai gan MVU, gan uzņēmējdarbības uzsācēju vidū. Autora ieteikums problēmas risināšanai –finansējuma piesaistes problēmas uzņēmumi varētu risināt, vairāk izmantot alternatīvos finanšu avotus ,kā ,piemēram , kolektīvo finansēšanas platformu , ALTUM piedāvāto programmu finansējumu ,kuru kreditēšanas nosacījumi nav tik stingri kā komercbankām,tādejādi sekmējot uzņēmumu izaugsmi un tautsaimniecības attīstību.Šī bakalaura darba mērķis ir pamatojoties uz teorijā un mazo un vidējo uzņēmumu finansēšanas problēmu analīzē iegūtajām atziņām,kā arī uz Latvijas uzņēmēju aptaujas rezultātiem ,analizēt mazo un vidējo uzņēmumu finansējuma piesaistes problēmas Latvijā un sniegt priekšlikumus finansējuma pieejamības uzlabošanai. Darba apjoms ir 101 lpp.,tajā ir 10 attēli, 24 tabulas un 2 pielikumi,kā arī izmantotās literatūras sarakstā ir 78 nosaukumi. Atslēgasvārdi: uzņēmēji,finansējums,bankas,kredīti,problēmas.

Today, strong economic development is unthinkable without the participation of the financial sector. For the economy to succeed, companies, especially small and medium-sized enterprises (SMEs), need external funding. Although various alternative sources of financing are available, the most common form of corporate financing in Latvia is bank loans. Unfortunately, after the crisis, companies access to commercial bank financing has become difficult because banks' credit policy has become more conservative, which has led to losing SME lending. Although the possibilities for obtaining external financing have increased significantly recently, access to working capital and capital financing is a significant barrier to business activity and competitiveness increase for both SMEs and start-ups. The author's suggestion for solving the problem of attracting funding is for companies to use more alternative sources of finance, such as collective financing platforms, financing programs offered by ALTUM whose lending conditions are less stringent than commercial banks, thus contributing to the growth of companies and economic development. The aim of this work is to analyse the problems of obtaining financing for small and medium enterprises in Latvia and to make proposals for improving the availability of financing, based on the theories and analysis of the problems of financing small and medium enterprises, as well as on the results of the survey of Latvian entrepreneurs. The volume of the work is 101 p., It contains 10 pictures 24 tables and 2 appendixes, the list of literature contains 78 titles. Keywords: entrepreneurs, financing, banks, loans, problems.
Small and Medium sized business financing issues in Latvia
Keywords: Ekonomika; MVU; uzņēmēji; Finansēšana; Problēmas; kredīti