Tēvu audzināšanas pieeju saistība ar bērna dzimumu un temperamentu - Ozoliņa, Jana (Latvijas Universitāte, 2010)
Rezumējums Maģistra darba pētījuma mērķis bija pētīt vai ir atšķirības starp zēnu un meiteņu temperamenta rādītājiem, vai ir atšķirības tēvu audzināšanas pieeju izvēlē pret dēliem un meitām, vai pastāv saistība starp tēvu audzināšanas pieejām un bērna temperamenta iezīmēm, vai pastāv saistība starp tēvu audzināšanas pieejām un temperamenta rādītājiem dēliem un meitām. Pētījumā piedalījās 83 tēvi, kuriem ir bērns vecumā no 3 līdz 5 gadiem, viena grupa - 47 meitu tēvi un otra grupa - 36 dēlu tēvi. Pētījumā izmantotais instrumentārijs: 1. Bērnu temperamenta aptauja (Very Short Form of the Children’s Behavior Questionnaire (CBQ – VSF); Rothbart, Ahadi, Hershey & Fisher, 2001); 2. Bērna audzināšanas pieeju aptauja (Block’s Child Rearing Practices Report (CRPR); Roberts, Block & Block, 1984). Pēc iegūtajiem pētījuma rezultātiem var secināt, ka ir statistiski nozīmīgas atšķirības starp pētāmo grupu temperamenta rādītājiem - zēnu reaktivitāte ir augstāka nekā meitenēm, meiteņu negatīva emocionalitāte un reakciju apzināta kontrole ir augstāka nekā zēniem. Nepastāv statistiski nozīmīgas atšķirības tēvu audzināšanas pieeju izvēlē pret dēliem un meitām. Pastāv statistiski nozīmīga saistība starp tēvu psiholoģisku kontroli un temperamenta rādītāju reakciju apzinātu kontroli, bet nepastāv statistiski nozīmīga saistība starp tēvu fiziska soda pielietošanu un bērnu temperamenta rādītājiem. Tēvu psiholoģiskai kontrolei ir statistiski nozīmīga saistība ar temperamenta rādītāju reakciju apzinātu kontroli dēlu un meitu grupās. Nepastāv statistiski nozīmīga saistība starp tēvu fiziska soda pielietošanu un temperamenta rādītājiem dēliem un meitām. Atslēgas vārdi: tēvi, audzināšanas pieejas, psiholoģiska kontrole, fizisks sods, bērna temperaments, dzimums

The aim of the master’s paper research was to examine the difference between the temperament indexes of girls and boys, whether there is any difference in paternal parenting sons and daughters, whether any association exists between paternal parenting and a child’s temperament indexes, whether any association exists between patental parenting and their sons’ and daughters’ tenperament indexes. 83 fathers, who had a child aged 3 to 5, participated in the research, one group consisting of 47 fathers of daughters and the other group with 36 fathers of sons. The author of the paper has applied the following measures: 1. Very Short Form of the Children’s Behavior Questionnaire (CBQ – VSF) (Rothbart, Ahadi, Hershey & Fisher, 2001); 2. Block’s Child Rearing Practices Report (CRPR) Roberts, Block & Block, 1984). According to the results of the research, it can be concluded that there exists a statistically significant diference between the temperament indexes of the two examined groups: boys’ surgensy is higher than that of the girls, whereas the girls’ negative affect and effortful control is higher than that of the boys. There does not exist a statistically significant difference between the choice of paternal parenting towards sons and daughters. There is, however, statistically significant correlation between paternal psychological control and temperament index effortful control, whereas there is no statistically significant correlation between paternal psysical punishment and the child’s temperament index. Paternal psychological control has a statistically significant correlation with the child’s temperament index effortful control in regard to both the sons and daughters. There does not exist a statistically significant correlation between paternal psysical punishment and the temperament indexes of their sons and daughters. Key words: fathers, parenting practices, psychological control, psysical punishment, child’s temperament, gender
Paternal parenting in association with child's gender and temperament
Keywords: Psiholoģija