3-4 gadu vecu bērnu rokas sagatavošana rakstīšanai, izmantojot tehnoloģijas mācību jomu - Rugena, Gunita (Latvijas Universitāte, 2022)
Darba nosaukums: 3 – 4 gadu vecu bērnu rokas sagatavošana rakstīšanai, izmantojot tehnoloģiju mācību jomu Darba autore: Gunita Rugena Darba zinātniskais vadītājs: Mag.paed. Ineta Aizporiete Darba saturs: darbs sastāv no 42.lpp., 6 attēliem, 9 tabulām, 1 pielikuma, analizēti 32 literatūras avoti. Pētījuma mērķis: teorētiski un praktiski pētīt tehnoloģiju mācību jomas ietekmi uz 3 – 4 gadus vecu bērnu rakstītprasmes attīstību. Pētījuma teorētiskā daļa balstās uz V.Hibneres (1998), D.Lieģenieces (1999), Ž.Piažē (2002), I. Šternfeldes (2017), G.Svences (1999), I.Jermakovas (2011), I.Puškareva (2001) atziņām. Teorētiskajā daļā analizēti aktuāli jautājumi par rakstītprasmes attīstīšanu pirmsskolā, rokas sagatavošanu rakstīšanai, tehnoloģiju mācību jomas saturu, uzdevumiem un metodēm pirmsskolā. Izzinātas un pētītas 3 – 4 gadus vecu bērnu attīstības īpatnības. Pētījuma empīriskajā daļā tika veikts pētījums par 3 - 4 gadus vecu bērnu rokas sagatavošanu rakstīšanai tehnoloģiju mācību jomā. Pamatojoties uz pedagoģiskās novērošanas un praktiskās pedagoģiskās darbības rezultātiem, izstrādāta rotaļvingrinājumu kopa 3 - 4 gadus vecu bērnu rokas sagatavošanai rakstīšanai pedagoģiskajā procesā pirmsskolā. Secināts, ka pirmsskolas izglītības pedagogiem ir mērķtiecīgi jāatlasa rotaļvingrinājumi un tehnoloģiju mācību jomas aktivitātes, ņemot vērā bērnu attīstības īpatnības, individuālās iezīmes, intereses un vajadzības.

Title: Usage of technology field of education for preparation of 3 to 4 years old children's hand for writing Author: Gunita Rugena Scientific supervisor of the paper: Mag.paed. Ineta Aizporiete Content of the paper: The paper consists of 42 pages, 6 pictures, 9 tables, 1 appendix. 32 literature sources have been analyzed. Objective of the research: to theoretically and practically study the influence of the technology field of education on the development of writing skills of 3 to 4 year old children. The theoretical part of the research is based on publications and findings of V.Hibnere (1998), D.Lieģeniece (1999), Ž.Piaget (2002), I.Sternfelde (2017), G.Svence (1999), I.Jermakova (2011), I. Pusškareva (2001). The theoretical part analyzes topical issues about the development of writing skills in preschool, hand preparation for writing, the content, tasks and methods of the technology field of education in preschool. Peculiarities of development of 3-4 year old children have been studied. In the empirical part of the paper, a research was conducted on the preparation of 3-4 year old children for handwriting in the technology field of education. Based on the results of pedagogical observation and practical pedagogical activities, a set of play exercises has been developed for preparing the hands of 3-4 year old children for writing within the pedagogical process of preschool. It is concluded that pre-school educators should purposefully select play exercises and technology learning activities, taking into account the specifics of children's development, individual characteristics, interests and needs.
Usage of technology field of education for preparation of 3 to 4 years old children's hand for writing
Keywords: Pedagoģija; tehnoloģiju mācību joma; bērnu rokas sagatavošana rakstīšanai; rotaļvingrinājumi; pedagoģiskais process pirmsskolā