Latvijas darbaspēka konkurētspēja darbaspēka labbūtības kontekstā - Daiga, Amanda Nikola (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba mērķis ir analizēt darbaspēka labbūtības ietekmēto darbaspēka konkurētspēju Latvijā un novērtēt Latvijas pozīciju Baltijā, izmantojot konkurētspējas faktoru analīzi. Bakalaura darbā izmantota dažādu autoru teorētisko darba ekonomikas, darbaspēka labbūtības un konkurences likumsakarību, kā arī darbaspēka labbūtības un produktivitātes statistikas un pētījumu Baltijā analīze. Pētījumam izvēlēta intervēšanas metode, par respondentiem izraugoties personāla atlases speciālistus Latvijā, Lietuvā un Igaunijā un darba ņēmējus trīs dažādos Baltijas valstu uzņēmumos. Darbinieku labbūtības ietekmē augstākā konkurētspēja, vērtējot to pēc izvēlētajiem un analizētajiem konkurētspēju ietekmējošajiem faktoriem, ir darbaspēkam Latvijā.

The aim of the bachelor thesis is to analyze the competitiveness of the workforce in Latvia affected by the workforce well-being and to assess Latvia's position in the Baltics using the analysis of competitiveness factors. The bachelor's thesis uses the analysis of the theoretical labor economics, workforce well-being, and competition regularities of various authors, as well as workforce well-being and productivity statistics and research in the Baltics. The interviewing method was chosen for the research, selecting personnel selection specialists in Latvia, Lithuania, and Estonia and employees in three different companies in the Baltic States as respondents. Judging by the selected and analyzed factors affecting competitiveness, Latvia has the highest workforce competitiveness, impacted by employees' well-being.
Competitiveness of the Latvian Workforce in the Context of Workforce Wellbeing
Keywords: Ekonomika; Darbaspēka labbūtība; Darbaspēka produktivitāte; Darbaspēka konkurētspēja; Baltijas valstis