Privātskolas nozīme un attīstība pilsētas izglītības sistēmā. - Niparte, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2006)
Maģistra darbā „Privātvidusskolas nozīme un attīstība Rīgas pilsētas izglītības sistēmā” izpētītas un izvērtētas vispārizglītojošās privātās mācību iestādes Latvijā un Rīgas pilsētā. Teorētiskajā daļā ir izpētīta un izvērtēta zinātniskā literatūra par privātās izglītības vēsturi pasaulē un Latvijas privātskolu attīstību no 1890.gada līdz mūsdienām. Darbā dots ieskats par privāto mācību iestāžu darbību un to nosacījumiem Eiropas Savienības valstīs. Maģistra darba pētnieciskajā daļa apstrādāti un izanalizēti Latvijas un Rīgas pilsētas vispārizglītojošo privāto mācību iestāžu statistiskie dati VS-1, kas saistīti ar privātskolu nozīmi un attīstību. Tabulās un diagrammās ir apkopota plaša informācija par privātskolu skaita izmaiņām, izglītojamo skaitliskie rādītāji, pedagogu vecumu un izglītību, bērnu tautību u.c. Darba gaitā tika veikta izglītojamo, pedagogu un vecāku anketēšana. Dati ir apstrādāti, izanalizēti un apskatāmi tabulās un diagrammās. Apkopojot un izanalizējot iegūtos datus, ir izdarīti secinājumi, kas pierāda izvirzīto hipotēzi. Pielikumā ir kopēja informācija par privātskolām, to dibinātājiem, mācību valodu, akreditācijas termiņiem u.c. Maģistra darba materiālus varētu izmantot darbinieki, kas saistīti ar statistikas rādītājiem un to analīzi ; vispārējo izglītības iestāžu vadītāji un pedagogi; visu veidu privāto mācību iestāžu administrācija. Maģistra darbs ir aktuāls un tam ir praktiska nozīme.

The Master’s Work “Development and Significance of the Comprehensive Pri-vate Educational Establishments in the Education System of Riga” investigated and evaluated the comprehensive private educational establishments of Latvia, in general, and of Riga, in particular. The theoretical part of the work analysed the scientific literature on the history of the world private education and the development of the Latvian private education, starting from 1890 and finishing with our days. The author paid attention to the conditions accompanying the activities of the private educational establishments of the European Union. The research part of the master’s work processed and analysed the VS-1 statisti-cal data of the Latvian comprehensive private educational establishments, paying a particular attention to educational establishments of Riga. The tables and diagrams summarised the general information on the qualitative changes of the private schools, the quantitative changes of the pupils, the age and education of the teach-ers’ staff, pupils’ nationality etc. The questionnaires and applications were used for the investigation; the answers of the pupils, teachers and parents were taken into consideration. Having analysed and summarised the obtained data, the author drew the conclu-sions proving the correctness of the hypothesis. The supplement to the work includes the general information on the private schools, their founders, the language of Education, the accreditation terms etc. The materials of the master’s work can be used by the specialists interested in the statistical data analysis as well as by the principals, administration and teachers of the comprehensive private educational establishments. The master’s work is actual and has got a practical significance.
Role and development of a private secondary school in the education system.
Keywords: Pedagoģija