Izvarošanas kvalifikācijas problēmas - Taurīte, Liene (Latvijas Universitāte, 2013)
Noziedzīgi nodarījumi pret personas dzimumneaizskaramību ir vieni no bīstamākajiem noziedzīgiem nodarījumiem tiesu praksē, jo pēc noziedzīga nodarījuma izdarīšanas cietušajai personai tiek nodarīti ne tikai fiziski miesas bojājumi vai izmantots personas bezpalīdzības stāvoklis, bet arī tiek nodarītas ļoti nopietnas psiholoģiskas traumas, kuras var atstāt iespaidu un radīt smagas sekas uz visu atlikušo mūžu. Bakalaura darbā tiek apskatīts noziedzīga nodarījuma kvalifikācijas jēdziens, kā arī saskatāmās kvalifikācijas problēmas izvarošanas gadījumos. Pieminams, ka svarīgas izmaiņas likumdošanā veiktas 2009. gadā, kad noteikts, ka par cietušo personu izvarošanas gadījumos var kļūt ne tikai sievietes, bet arī vīrieši. Bakalaura darbs sastāv no četrām nodaļām, kurās tiek veikta analīze, tiesu prakses atspoguļošana, kvalifikācijas problēmu noteikšana, kā arī ārvalstu izvarošanas regulējuma salīdzinājums un analīze.

Offenses against person's sexual qualifies as one of the most dangerous offenses in case law, because after the crime is committed, the victim has been injured not just in a physical manner, but in a psychological as well. And the psychological trauma can be very serious and can leave traces on the psychology of the victim for the rest of his life. In this thesis the qualification of an offence and the the qualification problems of rape is being analyzed. It is already to be mentioned that important legislation changes were made in 2009, when the victim of rape was changed from woman to both gender. Diploma work consists of four chapters which consist of analysis, case law, shown problems of rape qualification, as well as the analysis and comparison legislation in Latvia and foreign countries. Diploma work achieves the goal on documentary analysis, comparison, logically – law, descriptive and historical methods.
Problems of rape qualification
Keywords: Juridiskā zinātne