Lietus plūdu modelēšana un ietekmes novērtējums Liepājas pilsētas pilotteritorijā - Ozoliņa, Baiba (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darbā ‘’Lietus plūdu modelēšana un ietekmes novērtējums Liepājas pilsētas pilotteritorijā’’ tiek aplūkoti lietus plūdu veidošanās cēloņi un raksturs, vēsturiskie lietus plūdi, lietus plūdu modelēšanas iespējas un pretplūdu aizsardzības pasākumi, kā arī priekšlikumi to integrēšanai pārvaldības plānos. Atsaucoties uz valsts nozīmes plūdu riska teritorijām, izvēlēta Liepājas pilsētas teritorija, kurai veikta vēsturisko lietus plūdu analīze, lietus plūdu modelēšana, izstrādāti dažādi scenāriji un novērtētas sekojošas varbūtības: 0,5 % (atkārtošanās periods vienu reizi 200 gados), 1 % (vienu reizi 100 gados), 10% (vienu reizi 10 gados) un attiecīgi ietekmētās teritorijas. Modeļa izveide izpētes teritorijai var kalpot kā izejmateriāls, lai Latvijas teritorijai būtu iespējams noteikt piemērotāko lietus plūdu modeli, kā arī izmantot iegūto informāciju Plūdu riska pārvaldības plāna izstrādei 2022.-2027.gadam un Pretplūdu pasākumu programmas sagatavošanai, sadarbībā ar VSIA ‘’Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centru’’. Maģistra darba rezultāti sniedz lietus plūdu apdraudēto vietu uzskaitījumu un atspoguļojumu Liepājas pilsētas teritorijā, kā arī izvērtē iespējamos pretplūdu aizsardzības pasākumus un darbības.

In master’s thesis ‘’Pluvial flood modelling and impact assessment in Liepaja city pilot area’’ examines the causes and nature of rain flooding, historical rain flooding, rain flood modelling and flood risk protection measures, as well as proposals for result integration into management plans. Referring to Flood risk areas of national importance, the Liepaja City area has been selected for analysis of historical rain flood, rain flood modelling with different scenarios of rain and probabilities: 0,5% (repeating period once every 200 years), 1% (once every100 years), 10% (once every 10 years). The development of a model can serve as a base material to identify the most appropriate rain flood model for the territory of Latvia, as well as to use the information obtained for the development of the Flood Risk Management Plan for 2022-2027 and for the preparation of the Flood Protection Measures Programme in cooperation with the State limited Liability Company ‘’Latvian Environment, Geology and Meteorology Centre’’. The results of the Master’s thesis will provide an inventory and presentation of the sites at risk of flooding in the city of Liepaja, as well as possible flood protection measures and activities.
Pluvial flood modelling and impact assessment in Liepaja city pilot area
Keywords: Vides zinātne; lietus plūdi; lietus plūdu modelēšana; applūstošās teritorijas; ekstremālie nokrišņi; Liepāja