Iedzīvotāju novecošanās un to ietekme uz Latvijas pensiju sistēmas ilgtspēju - Čerņavska, Olga (Latvijas Universitāte, 2014)
Vecuma pensijas kā nākotnes iztikas ienākuma nodrošināšana ir ekonomiski un sociāli svarīgs process. Pētījuma problēma definēta ar ekonomiskas situācijas svārstībām, kuras ietekmē stratēģiskās valsts nozares, esošus un topošus pensionārus, un sociāli apdrošināto personu turīgumu. Pētījuma mērķis - pensiju sistēmas ilgtspēja Latvijā. Darba uzdevumi ir apdrošināšanas sistēmas ilgtspējas stabilitātes un cēloņsakarību analīze pētot demogrāfijas, migrācijas, bezdarba, inflācijas u.c. faktoru ietekmi. Analizēti Latvijas statistiskie dati laika posmā no 2003.-2014.gadam un to ietekmē uz pensiju sistēmas ilgtspēju, nosakot būtiskās atšķirības Baltijas valstu vidū. Apkopojot datus tika veikti secinājumi un priekšlikumi attiecībā uz pensiju sistēmas ilgtspēju, ka arī ekonomisku un politisku lēmumu tālredzīguma nepieciešamību situācijas uzlabošanai.

As the future of old-age pension provision of subsistence income is economically and socially important process. The problem with the economic situation in fluctuations which affect the strategic national industry, existing and future pensioners, and socially insured persons wealth. The aim of the study - the sustainability of Latvian pension system. Work tasks are insurance system stability and sustainability in the causation analysis and impact of demography, migration, unemployment, inflation, etc. factors. The statistical data analysed during the period from 2003. -2014 and their impact on the sustainability of the pensions system, the disparities among the Baltic States. Compiling data were made conclusions and proposals concerning the sustainability of the pensions system, as well as the economic and political decision future-looking for situation improvement.
Aging of the population and the impact on the Latvian pension system sustainability
Keywords: Ekonomika