Jāņa Cimzes Valkas mūzikas skolas vēsture(1945 - 2007) - Dubrovska, Kristīna (Latvijas Universitāte, 2007)
Izstrādātā bakalaura darba tēma ir “Jāņa Cimzes Valkas mūzikas skolas vēsture (1945 - 2007)”. Bakalaura darba mērķis ir izzināt Jāņa Cimzes Valkas mūzikas skolas vēsturi no 1945. līdz 2007.gadam. Darba gaitā autore izpētīja, kāda bija situācija J. Cimzes Valkas mūzikas skolā no 1945.- 2007. gadam - kāds bija audzēkņu skaits, kādu mūzikas instrumentu spēli varēja apgūt, kādi bija pedagogu un audzēkņu panākumi, kad un kāpēc mūzikas skolas ieguva Jāņa Cimzes vārdu, mūzikas skolas tradīcijas- Cimzes dienas un devumu pilsētas kultūras dzīvē. Bakalaura darbā ir 73 lapas, tās veido ievadu, 2 nodaļas, 2 apakšnodaļas , nobeigumu un 11 pielikumus. Darbā ir 6 tabulas, literatūras un avotu saraksts, kā arī autores izteiktās pateicības. Bakalaura darba pirmajā nodaļā tika izzināta mūzikas skolas vēsture, tās pirmsākumi no 1945. gada līdz mūsdienām, iepazīti J.Cimzes Valkas mūzikas skolas pedagogu ikdienas darbs un sasniegumi muzikāli izglītojot jauno paaudzi. Otrajā nodaļā autore izpētīja mūzikas skolas nodaļas- kādos konkursos piedalījās, kuri ir ievērojamākie skolēni. Trešajā daļā tika izzināta Cimzes dienu norise. Bakalaura darba gaitā autore secināja, ka skola savā pastāvēšanas laikā ir veikusi un veic pašreiz savu uzdevumu - veidot izglītības vidi, organizēt un īstenot izglītību, kas nodrošinātu profesionālās ievirzes mūzikas izglītības programmās noteikto mērķu sasniegšanu pamatizglītības pakāpē. Jāņa Cimzes mūzikas skola laika gaitā ir izveidojusies par Valkas rajona kultūrvides svarīgāko objektu, kā arī Cimzes dienu galveno rīkotāju. Atslēgasvārdi: Jāņa Cimzes Valkas mūzikas skola, Jāņa Cimzes dienas, mūzikas instrumentu nodaļas.

The theme of this developed baccalaureate work is: “Jānis Cimze Valka's School of Music's History and Future Perspectives (1945 – 2007).” The baccalaureate work's goal is to find out the history of the Jānis Cimze School of Music as a professional disposition educational institution. In the course of the work, the author resedarched the situation at the Jānis Cimze School of Music from 1945 – 2007 – the number of students, what musical instruments were taught, what were the achievements for pedagogues and students; when and why the music school was named for Jānis Cimze, the traditions of the music school – Cimze's Day and its contribution to the town's cultural life. The baccalaureate work contains 73 pages, it contains an introduction, 2 sections, 2 subsections, a conclusion, and 11 attachments. The work contains 6 tables, and literature citations and bibliography. The baccalaureate work's first section contains the findings of the music school's history, its inception from 1945 until today, becoming acquainted with the J. Cimze's School of Music's pedagogue's routine day and musical achievements in educating the new generation. In the second section, the author researched the music school's departments, in which competitions they participated, and who are the most noteworthy students. The third section ascertained the Cimze's Day's programme. Working on the baccalaureate, the author concluded that the school has carried out and continues to carry out its purpose – to provide an educational environment, and to organize and realize an education which ensures professional disposition in the musical educational programme's defined goal attainment at the basic education level. Over the years, the Jānis Cimze School of Music has become the most important object in the Valka's region cultural sphere, as well as the main organizer of Cimze's Day. Key words: Jānis Cimze School of Music Jānis Cimze's Day musical instrument sections
History of Jānis Cimze Valka music school (1945- 2007)
Keywords: Pedagoģija