Dzīvas ādas „fotoatmiņas” efekts un tā spektrālās īpatnības - Lesiņš, Jānis (Latvijas Universitāte, 2011)
Darbā pētīti ādas autofluorescences dilšanas efekti zemas jaudas 337 nm, 405 nm, 473 nm, 532 nm un 634 nm lāzerstarojuma ierosmē. Izmantojot spektrometrijas komplektu, uzņemti un izanalizēti fluorescences intensitātes – viļņa garuma - laika datu masīvi neapstarotai un iepriekš ar to pašu vai citu lāzeru apstarotai ādai. Kā spektrometrijas mērījumos, tā arī multispektrālās kameras attēlos fiksēts ādas foto atmiņas efekts – optiskā starojuma izraisītas ilgstošas fluorescences spējas izmaiņas dzīvā ādā. Novērotā lāzerstarojuma ietekme liecina par fotoinducētu ādas hromoforu selektīvu sastāva izmaiņu pie maziem lāzeru jaudas blīvumiem, kā arī par hemoglobīna ietekmi fotoizbalēšanas procesu dinamikā. Ādas foto atmiņas efekts ir būtisks aspekts lāzeru drošības standartu pārskatīšanai attiecībā uz lāzerstarojuma-ādas mijiedarbību.

The paper examines skin autofluorescence photobleaching effects of low power 337 nm, 405 nm, 473 nm, 473 nm, 532 nm and 634 nm laser-excitation. Using a spectrometry set-up there are obtained and analyzed autofluorescence intensity - wavelength - time data arrays of laser pre-irradiated and irradiated skin. Skin photo-memory effect (photo-induced long-term irreversible processes in skin) is recorded by spectrometric measurements, as well as in AF intensity images taken by multispectral imaging camera. The observed effect of low power laser irradiation shows photo-induced skin chromophore selective changes, as well as hemoglobin impact to photo-bleaching dynamics. The skin photo-memory effect could be an important aspect for revision of laser safety standards of laser-skin interaction.
In-vivo skin “photo-memory” effect and its spectral features
Keywords: Fizika