Deguna plūsmas fizisko modeļu eksperimenti - Hummel, Felix Konstantin (Latvijas Universitāte, 2016)
Jau vairākus gadus rinomanometrija ir vispāratzīta deguna elpošanas pretestības diagnostikas metode. Ar četru fāzu rinomanometrijas ieviešanu, radās cilpu fenomens, radot diskusijas par tās izcelsmi. Izmēģinājuma mērķis ir izpētīt cilpas rašanos rinomanometrijas mērījumos un dažādu formu rezistoru ietekmi. Izmēģinājuma laikā tika izveidoti dāžādi rezistori, kas izgatavoti no vara caurulēm un mērījumi tika konstatēti ar mērāmierīci 4 Rhino no uzņēmuma Rhinolab/ Vācijā. Pētījumā tika reģistrēti 120 mērījumi. Vairākos mērījumos tika konstatētas histerēzes cilpas, kas saistītas ar gaisa plūsmas recirkulācijas biežumu. Biežums un plūsmas ātrums nosaka histerēzes cilpas rašanos ne caur nulli četru-fāzu rinomanometrijā (4PR). Blîvuma izmaiņas plūsmā caurulē nav tik nozīmīgas, lai būtiski ietekmētu 4PR mērījumus.

Rhinomanometry is an established diagnostic tool for nasal resistance since many years. With the introduction of four-phase rhinomanometry, a phenomena in the form of loops appeared. The aim of this trial was to investigate the occurrence of loops in rhinomanometric measurements and different resistor propertiers. The trial included building different resistors, built from copper tubing and the measurement with a 4Rhino device from the company Rhinolab/ Germany. 120 measurements were recorded. In many occurred loops, related to the frequency of the reciprocating airflow. An orifice-volume-orifice constellation did not provoke loops. Frequency and flow rate determine the occurrence of hysteresis loop around zero in four-phase-rhinomanometry (4PR). Changes in density in orifice-volume constellations are too small to be significant.
Physical model experiments about the flow physics of the nose
Keywords: Medicīna; Rhinomanometry; Rhinomanometrija; Four-phase-rhinomanometry; Loop; Model experiments