Darba vides risku samazināšana vairāku Rīgas loģistikas uzņēmumu darbiniekiem - Rutko, Edgars (Latvijas Universitāte, 2017)
Kvalifikācijas darba tēma ir “Darba vides risku samazināšana vairāku Rīgas Loģistikas uzņēmumu darbiniekiem”. Darba autors ir Edrags Rutko, darba vadītājs ir Dr. biol. Juris Porozovs. Tēmas aktualitāte ir saistīta ar nepieciešamību uzlabot loģistikas uzņēmumu darba vidi atbilstoši ergonomiskajām vajadzībām, kas dod iespējas samazināt darba vides risku faktoru ietekmi uz darbinieku veselību un arodslimību attīstību. Jebkurā uzņēmumā ir iespējams uzlabot darba vidi atbilstošu darba drošības noteikumiem un ergonomikai, bet tam ir nepieciešami materiālie resursi. Darba mērķis: noskaidrot darba vides riskus un iespējas uzlabot darba vides apstākļus Rīgas loģistikas uzņēmumos. Darba uzdevumi: 1.Noskaidrot galvenos slodzes veidus darbiniekiem Rīgas loģistikas uzņēmumos. 2.Novērtēt loģistikas uzņēmumu darbinieku pārvietojamo smagumu, masu un celšanas biežumu. 3.Izpētīt loģistikas uzņēmumu darbinieku ergonomiskos darba apstākļus un darba vidi. 4.Izpētīt darba aizsardzības līdzekļu pielietojumu Rīgas loģistikas uzņēmumos. 5.Noskaidrot Rīgas loģistikas uzņēmumu raksturīgākos veselības traucējumus. Izmantotās metodes: zinātniskās literatūras un dokumentu analīze, aptauja, pētījumu rezultātu matemātiskās apstrādes metodes. Pētījuma objekts: darba drošība Rīgas loģistikas uzņēmumos. Pētījuma priekšmets: darba vides riski Pētījuma bāze: darbs tika veikts divos uzņēmumos: Jungheinrich Lift Truck un loģistikas uzņēmumā, kurš apzīmēts ar X. Uzņēmums Jungheinrich Lift Truck ir viens no pasaules vadošajiem uzņēmumiem kraušanas tehnikas, noliktavu aprīkojuma un preču plūsmas tehnoloģiju jomā. Uzņēmums X ir viens no Rīgas vadošajiem loģistikas uzņēmumiem, kas ikdienā darbojas kā preču un pakalpojumu piegādātājs daudziem veikalu tīkliem. Tika veikta analīze par darba drošību loģistikas uzņēmumos un iespējamo apdraudējumu apzināšana. Darbs sastāv no teorētiskās un empīriskās daļas. Teorētiskā daļa sastāv no 3. daļām un empīriskā daļa sastāv no 2. daļām. Darba apjoms ir 47 lapaspuses. Darbā ir pievienoti 3 pielikumi un tika izmantoti 16 literatūras un informācijas avoti.

Theme: “The reduction of work environment risks for employees of several Riga Logistics companies”. The author of the Qualification paper is Edgars Rutko, the supervisor is Dr. biol. Juris Porozovs. The theme is very actual because of improving of work area according to ergonomic needs, the work risks and occupational deceases are decreasing. It is possible to improve the work area in each Company appropriate work safety regulations and ergonomics, but to achieve it need material resources. Purpose: to find out the work environment risks and improve working environment conditions in Riga logistics Companies. Assignements: 1.To check out the main load types for employees in Riga logistics Companies. 2.To value movable weight and the frequency of movements for employees in logistics Companies. 3.To research employees ergonomics work conditions and work environment. 4.To research usage of labour protection equipment in Riga logistic Companies. 5.To clarify the most important health problems of emploees in Riga logistic Companies. Researched methods: analysis of the literature and documentation, questionaire, research results of mathemathical processing methods. Object: work safety in Riga Logistics Companies. Subject: work environment risks. Basis: the qualification work has been carried out at Jungheinrisc Lift Truck and at the logistics company named X. Jungheinrich Lift Truck LTD is one of the world’s leading Company of handling equipment, warehouse equioment and commodity flow technology. The Company X is one of the leading logistics Companies, operating on a daily basis as a supplier of products and services to chain stores. An analysis of work safety and reduction of potentional hazards in logistics Companies was carried out. The qualification paper consists of a theoretical and empirical part. The qualification paper is 47 pages long, the theoretical part consists of 3 chapters and the empirical part consists of 2 chapters. 3 attachements have been added and 16 sources of literature have been used.
Risk reduction for employees in Riga logistics companies
Keywords: Darba aizsardzība (Rīga) [RPIVA]; Transporta un loģistikas nozares; Darba drošība Rīgas loģistikas uzņēmumos; Darba vides riski; Ergonomiskie darba apstākļi; Kolektīvie aizsardzības līdzekļi