D vitamīna līmeņa rādītāju korelācija ar hroniskām muguras lejas daļas sāpēm pieaugušajiem - Vaidere, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darbs “D vitamīna līmeņa rādītāju korelācija ar hroniskām muguras lejas daļas sāpēm pieaugušajiem”, Kristīne Vaidere. Darba vadītājs viesdocents MD Jāzeps Pogumirskis, 46 lpp., 13 attēli., 13 tabulas, 5 pielikumi, 39 literatūras avoti. Latviešu valodā. Hroniskas muguras sāpes ir viens no visbiežākajiem invaliditātes iemesliem pasaulē, šī problēma visvairāk skar darbspējīgā vecuma iedzīvotājus. Personām ar hroniskām sāpēm var būt paaugstināts D vitamīna deficīta risks, īpaši, ja tām ir aptaukošanās, ja tās mazāk uzturas saulē, ir maz fiziski aktīvas vai uzturā lieto maz ar D vitamīnu bagātas pārtikas. Materiāli un metodes: Pētījuma dizains ir kvantitatīvs, šķērsgriezuma pētījums. izstrādāts tā, lai analizētu datus par pacientiem ar hroniskām muguras lejas daļas sāpēm un to saistību ar 25(OH)D3 vitamīna līmeni asins serumā. Lai sasniegtu pētījuma mērķi, pētījuma dalībniekiem tika piedāvāta anketa, SIA “Neiroprakse” pacientiem no 2022. gada 1. marta līdz 2022. gada 01. maijam, kas vēlāk tika analizēta ar dažādām statistikas metodēm. Pētījuma mērķis: Noteikt vai pastāv korelācija starp 25(OH)D3 vitamīna līmeni asins serumā un hronisku muguras lejas daļas sāpju intensitāti un to riska faktoriem pieaugušajiem. Rezultāti: 25(OH)D3 vitamīna līmenis korelē ar nespecifisku muguras lejas daļas sāpju intensitāti pēc VAS (r = - 0, 653, p < 0,001) un izglītības līmeni ( r = - 0, 342, p < 0,015) pieaugušajiem. Jo lielāka sāpju intensitāte un zemāks izglītības līmenis, jo zemāks 25(OH)D3 vitamīna līmenis serumā. Starp riska faktoriem hroniskām muguras lejas daļas sāpēm, tādiem kā paaugstināts ķermeņa masas indekss (r = 0, 043, p 0, 769), dzimums (r = - 0, 137, p 0, 343) un ģimenes stāvoklis (r = 0, 112 , p 0, 437) nepastāv cieša, būtiska vai statistiski ticama korelācija ar 25(OH)D3 vitamīna līmenis serumā.

The title of present work: "Correlation of vitamin D levels with chronic low back pain in adults", Kristīne Vaidere. Supervisor: Jāzeps Pogumirskis, MD, 46 pages, 13 figures, 13 tables, 5 appendices, 39 references. In Latvian. Chronic back pain is one of the most common causes of disability in the world, a problem that affects the working age population the most. People with chronic pain may be at increased risk of vitamin D deficiency, especially if they are obese, have less sun exposure, are physically inactive or eat a diet low in vitamin D-rich foods. Materials and methods: The study design is a quantitative, cross-sectional study. It was designed to analyse data on patients with chronic low back pain and its association with serum vitamin 25(OH)D3 levels. To achieve the aim of the study, a questionnaire was offered to the study participants, patients of Neuropractice Ltd from 01 March 2022 to 01 May 2022, which was subsequently analysed using different statistical methods. Aim of the study: To determine whether there is a correlation between serum 25(OH)D3 levels and chronic low back pain intensity and risk factors in adults. Results: Vitamin 25(OH)D3 levels correlate with nonspecific low back pain intensity after VAS (r = -0.653, p < 0.001) and educational level (r = -0.342, p < 0.015) in adults. The higher the pain intensity and the lower the educational level, the lower the serum 25(OH)D3 level. There is no strong, significant or statistically significant correlation between risk factors for chronic low back pain such as increased body mass index (r = 0, 043, p 0, 769), gender (r = - 0, 137, p 0, 343) and marital status (r = 0, 112 , p 0, 437) and serum 25(OH)D3 levels.
Correlation of vitamin D levels with chronic low back pain in adults
Keywords: Medicīna; hroniskas sāpes; muguras lejas daļas sāpes; D vitamīns; 25(OH)D3 vitamīna līmenis asins serumā