Galveno interešu centra noteikšana fizisko personu pārrobržu maksātnespējas procedūrās. - Sikora, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2020)
Darba būtība ir par galveno interešu centra noteikšanu fiziskajām personām maksātnespējas procesos ar pārrobežu elementiem. Darba mērķis ir pētīt un analizēt tiesu piekritības noteikšanu praksē, radot ieteikumus tās uzlabošanai Latvijas Republikas normatīvajā regulējumā un tiesu praksē, lai novērstu maksātnespējas tūrismu. Mērķa sasniegšanai aplūkots Eiropas Savienības un tās dalībvalstu normatīvais regulējums par maksātnespējas procedūrām un analizēta dalībvalstu tiesu prakse šā regulējuma piemērošanā. Pētīta juridiskā literatūra par galveno interešu centru, tā noteikšanas problemātiku. Salīdzināta prakse un regulējums starp maksātnespējas regulām Nr.1346/2000 un Nr.2015/848. Izvirzīti autores priekšlikumi uzlabojumiem Latvijas Republikas normatīvajā regulējumā un praksē attiecībā uz pārrobežu maksātnespējas procesu pieteikumu izskatīšanu.

The essence of the work is about determining the main center of interests for natural persons in insolvency proceedings with cross-border elements. The aim of the work is to study and analyze the determination of court jurisdiction in practice, creating recommendations for its improvement in the regulatory framework of the Republic of Latvia and court practice in order to prevent forum shopping. To reach the aim, the regulatory framework of the European Union and its Member States on insolvency proceedings has been examined and the case law of the Member States in the application of this framework has been analyzed. The legal literature on the main center of interests and the problems of its determination has been studied. The practice and regulation between insolvency regulations No.1346/2000 and No.2015/848 have been compared. The author's proposals for improvements in the regulatory framework and practice of the Republic of Latvia regarding the examination of cross-border insolvency proceedings have been put forward.
Identifying the center of main interests in cross-border insolvency proceedings of natural persons.
Keywords: Juridiskā zinātne; galveno interešu centrs; maksātnespēja; fizisko personu maksātnespējas process; pārrobežu maksātnespējas process; maksātnespējas tūrisms