Cietušā iespējas aizsargāt savas tiesības pirmstiesas kriminālprocesā - Sačko, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2015)
Darbā temats ir "Cietušā iespējas aizsargāt savas tiesības pirmstiesas kriminālprocesā". Darbā tika apskatīts un analizēts cietušā jēdziena vēsturiskā attīstība, procesuālais statuss un jēdziena krimināltiesiskā nozīme, kā arī tika apskatīta un analizēta iespējamā cietušā "nākotne". Darbs sastāv no 3 nodaļām. Pirmajā nodaļā autore vērš uzmanību uz cietušā jēdziena vēsturisko attīstību, salīdzina cietušā jēdzienu Latvijā un tā nozīmi ārvalstīs (Francijas, Krievija, ASV utt.); liela daļa no nodaļas tiek veltīta upura jēdziena sasaistei ar cietušās personas jēdziena būtību. Otrajā nodaļā autore vērš uzmanību uz teorētiskajiem materiāliem, apskatot cietušā tiesības un pienākumus pirmstiesas kriminālprocesā. Otrās nodaļas ietvaros tiek apskatīts morālā kaitējuma atlīdzināšanas institūts, izlīguma iespējas un valsts nodrošinātā juridiskā palīdzībā cietušajam pirmstiesas kriminālprocesā. Trešā nodaļa ir veltīta cietušā tiesību aizsardzības perspektīvām. Šo jautājumu autore apskata līdztekus Kriminālprocesa 2015.gada grozījumiem par Eiropas aizsardzības rīkojumam, kas būtiski palielina un garantē cietušā tiesības uz aizsardzību un drošību visā Eiropas Savienības teritorijā. Kopsavilkumu nodaļā tiek sniegti autores secinājumi un piedāvāti priekšlikumi normatīvo aktu grozīšanā, papildināšanā, piemēram, Satversmes papildināšanai, lai nostiprinātu cietušā tiesības uz pieeju tiesai.

The subject of the work is "Victims' opportunity to defend their rights in pre-trial criminal proceedings". The victim's concept has been viewed and analysed through it's historical development and procedural status, as well as the the potential victim's "future" concept of the role in criminal law was viewed and analysed The work consists of 3 chapters. The first chapter draws attention to the historical development of the victim's concept, victim's role in Latvia and in foreign states (France, Russia, the USA, etc.); a large part of the chapter is devoted to the essence of the injured person concept's analyzing victim's within. The second chapter is based on theoretical materials' analyze of victim's rights and obligations in criminal proceedings. The second chapter also discusses the moral damages institute, reconciliation and the state legal aid to the injured person in pre-trial criminal proceedings. The third section is devoted to the victim's rights protection's prospects. Author in this chapter gives a review of the new 2015 European Protection Order's amendment, which significantly increases and guarantees the victims' rights to protection and security across the territory of the European Union. The last section provides a summary of conclusions and offered proposals for legislative changes, amplifying, for example, the Constitution (Satversme), in order to strengthen the rights of the victim to access to justice.
Victim's opportunity to defend their rights in pre-trial criminal proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; cietušais; pirmstiesas kriminālprocess; cietušā tiesības un pienākumi; Eiropas aizsardzības rīkojums