Personības aptaujas “Starptautiskā personības pantu kopuma (IPIP-50) Lielā Piecinieka marķieri” adaptācija latviešu valodā - Pērkona, Kitija (Latvijas Universitāte, 2019)
Pētījuma mērķis bija veikt IPIP-50-BFM aptaujas adaptāciju latviešu valodā. Tika izvirzīti pētījuma jautājumi par IPIP-50-BFM aptaujas latviešu versijas atbilstību aptaujas oriģinālajiem psihometriskajiem rādītājiem: iekšējai saskaņotībai, pantu reakcijas un diskriminācijas indeksiem un konstrukta (konverģentās) validitātes kritērijiem. Pētījumā piedalījās 204 respondenti (132 sievietes un 72 vīrieši) vecumā no 18 līdz 76 gadiem (M=37,66, SD=12,40). Dati no respondentiem tika ievākti gan frontāli, gan arī interneta vidē. Pētījumā tika adaptēta IPIP-50 Lielā Piecinieka marķiera aptauja (50-item IPIP Big Five Markers, IPIP-BFM-50; Goldberg, 1999). Aptaujas adaptēšanai tika izmantota Lielā Piecinieka aptauja (Big Five Inventory, BFI; John & Srivastava, 1999), kuru Latvijas kultūrvidē ir adaptējis I. Austers (Schmitt et al., 2007) un Perepjolkina un Kālis (2011, 2012). Analīzes rezultātā tika izveidota IPIP-50-BFM aptaujas latviešu versija, kas sastāv no 50 pantiem un 5 skalām, kas atbilst aptaujas oriģinālam. Iekšējā saskaņotība atbilst oriģinālās aptaujas psihometriskajiem rādītājiem, bet atkārtotās testēšanas koeficientu psihometriskie rādītāji atbilst zinātniskajām normām. Aptaujas faktoriālā validitāte neapstiprinājās, tādēļ ir nepieciešams to pārbaudīt atkārtoti papildus pētījumos. Adaptētā aptauja var tikt izmantojama Latvijas kultūrvidē, bet būtu nepieciešams ievērot darba autores ieteikumus.

The purpose of this study was to adapt IPIP-50-BFM questionnaire in Latvian. Study questions stated whether the Latvian version of IPIP-50-BFM questionnaire conformity of psychometric measure of original questionnaire: internal consistency, item difficulty and discrimination index and convergent validity. There were 204 respondents (132 women and 72 men) age between 18 - 76 years old (M=37,66, SD=12,40). Data was collected from respondents in presence and in the Internet. IPIP-50 Big Five Markers questionnaire (IPIP-BFM-50; Goldberg, 1999) was adapt, for that was used Big Five Inventory (BFI; John & Srivastava, 1999), which was adapted by Austers (Schmitt et al., 2007) and Perepjolkina and Kālis (2011, 2012). The analysis led to develop Latvian version of IPIP-50-BFM questionnaire, which consists of 50 items and 5 scales and correspond to the original questionnaire. Questionnaire internal consistency correspond to the original questionnaire, but retest reliability index correspond to psychometrical measures of scientific norms. For Latvian version factorial validity didn’t approve, there for Latvian version of IPIP-50-BFM questionnaire need more future research, but it can be used in Latvian culture with recommendations of the author.
Latvian Adaptation of IPIP-50-BFM Personality Questionnaire
Keywords: Psiholoģija; Lielā Piecinieka personības modelis; personības iezīmes; aptaujas adaptācija; IPIP-50-BFM aptauja