Teikuma sākumā lietotie saistītājvārdi laikrakstu tiešsaistes publikācijās - Vandere, Elīna Krista (Latvijas Universitāte, 2017)
Ir ļoti svarīgi, lai laikrakstu raksta mērķis būtu skaidri saprotams, teksts būtu saistīts un viegli uztverams. Šajā darbā tiek analizēti teikumā sākumā lietotie saistītājvārdi un Biber et al. (1999) apstākļu vārdu klasifikācijas grupas, kā arī salīdzināti divu tiešsaistes laikrakstu raksti un tajos teikuma sākumā lietotie apstākļa vārdi. Pētījuma mērķis ir noskaidrot, vai saistītājvārdi tiek bieži lietoti tiešsaistes laikrakstu rakstos un kāda veida apstākļa vārdi tiek lietoti teikuma sākumā tiešsaistes laikrakstos. Teorētiskā daļa tiek balstīta uz Baibera et al. (1999), Līča un Svartika (2013), Halideja un Hasana (1976) un Kavaljieri (2012) pētījumiem, taču pētījuma daļa ir balstīta uz Baibera et al. (1999) teorētisko saistītājvārdu klasifikāciju. Diskursa analīzes rezultāti pierāda, ka kvalitatīvās preses tiešsaistes laikrakstā The Guardian rakstos visbiežāk lietotais teikuma sākuma apstākļa vārds ir “tomēr’’, kurš ir no Baibera et al. (1999) apstākļu vārdu kontrasta/koncesijas kategorijas, bet populārās preses tiešsaistes laikrakstā The Sun rakstos visbiežāk lietotais teikuma sākuma apstākļa vārds ir “tātad”, kurš ir no rezultātu/secinājumu kategorijas. Teikuma sākumā lietotie apstākļa vārdi visbiežāk tiek lietoti biznesa rakstos. Visvairāk teikuma sākumā lietotie apstākļa vārdi ir no Baibera et al. (1999) apstākļu vārdu kontrasta/koncesijas kategorijas.

In any newspaper article it is very important that the text is easily understood, sentences are linked, and readers easily get the idea of the text. This research examines the initial words of the sentences and their categories. Comparison is also made between two online newspapers studying the use of sentence initial linking adverbials. The goal of the research paper is to analyse the use of sentence initial linking words in the articles of the online newspapers and what kind of initial sentence adverbials are used in online newspapers. The theoretical part deals with the theories according to Halliday and Hasan (1976), Biber et al. (1999) and Leech and Svartvik (2013), and Flavia Cavaliere (2012). The empirical part is based on the theory by Biber et al. (1999). Discourse analysis demonstrates that the quality press online newspaper The Guardian mostly uses sentence initial linking adverbial “however” which is part of contrast/concession sentence initial linking adverbials. However the popular press newspaper The Sun mostly uses sentence initial linking adverbial “so” which is part of result/inference sentence initial linking adverbials. The most frequent usage of sentence initial linking adverbials is in the business-related articles. The most frequently used sentence initial linking adverbials are from contrast/concession sentence initial linking adverbials.
Use of Sentence Initial Linking Words in Online Newspaper Articles
Keywords: Valodniecība; saistītājvārdi; tiešsaistes laikraksts; kvalitatīvā prese; populārā prese; kontrasta/koncesijas kategorija