Rakstnieks-emigrants un krievu literatūra V.V. Klopotovska (Lerī) satīrā avīzē "Сегодня" (1920.-1929.). - Rzajevs, Bahtijars (Latvijas Universitāte, 2017)
Magistra darbs veltīts rakstnieka-emigrantam un krievu literatūrai pirmskara trimdinieka Klopotovska V.V. (Lerī) satīrā izpētei. Par materiālu ir izvēlēti Klopotovska satīriskie raksti avīzē “Сегодня” un tās vakara pielikumā “Сегодня Вечером” par laika posmu no 1920. līdz 1929. gadam. Darbs dalās divās daļās: pirmajā tiek izklāstītas vispārējā teorētiskā informācija par komiskā dabu un komisko literatūrā, vispārējās ziņas par krievu trimdinieku attēlojumu literatūrā kā arī kopējo informāciju par Klopotovski. Otrajā daļā tiek analizēti krievu trimdinieku rakstnieku attēlojumi Klopotovska satīrā avīzē “Сегодня” un tās vakara pielikumā “Сегодня Вечером” par laika posmu no 1920. līdz 1929. gadam, galvenokārt nosakot attēlotā rakstnieka tipu un komiskā īpašības to attēlojumos. Darbs var būt noderīgs krievu 1. viļņa trimdinieku rakstnieku darbu pētniekiem, trimdinieku satīras tālākā izpētē un ikvienam, kas interesējas par krievu publicistiku un/vai satīru.

Master’s paper is dedicated to the study of emigrant-writer and russian literature in prewar emigrant V.V. Klopotovsky(Lery)’s satire. Klopotovsky’s satiric publications in the newspaper “Сегодня” and it’s evening attachement “Сегодня Вечером” for the time period from 1920 till 1929 have been chosen as the material. The parer is divided into two parts: the first part covers the general theoretic information on the nature of humorous and humorous in literature, general inormation on the depiction of russian emigrants in the literature and the overall information on Klopotovsky. The second part covers the analysis of the depictions of ressian emigrant writers in Klopotovsky’s satire in the newspaper “Сегодня” and it’s evening attachement “Сегодня Вечером” in the time period from 1920 till 1929, mostly defining the type of writer depicted and the specifications of the humorous in it. The paper may be of interest for those studying the 1st wave of russian emigrant writers, those studying emigrant satire and any who’s interested in russian publicism and/or satire.
A Writer-Emigrant and the Russian Literature in V. V.Klopotovsky's (Lery) Satire in the Newspaper "Segodnya" (1920-1929).
Keywords: Filoloģija; Klopotovsky; Lery; Satire; «Сегодня»; 1920-1929