Locījumu konkurence adverbālās konstrukcijās latviešu valodā - Novikova, Anta (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darbs ir veltīts aktuālai tēmai latviešu valodā – locījumu konkurencei adverbālās konstrukcijās. Substantīva (vai tā substitūta) locījuma lietojums pie verba noteiktās konstrukcijās var variēties. Ir gadījumi, kad literārās valodas norma par pareizu atzīst tikai vienu no locījumiem (piemēram, nominatīvs pie verba vajadzības izteiksmē akuzatīva vietā), un ir gadījumi, kad arī divu locījumu paralēls lietojums literārajā valodā tiek atzīts par pareizu (piemēram, akuzatīvs vai ģenitīvs pie noliegta pārejoša verba). Visplašākā polisēmija latviešu valodā ir ģenitīva locījumam. Vairāki locījumi (piemēram, nominatīvs un akuzatīvs) pārņem ģenitīva nozīmes, tādējādi veidojas locījumu konkurence. Maģistra darbā apskatīti iepriekšējie pētījumi par šo tēmu, konstatētas biežāk sastopamās locījumu formas pēdējo gadu latviešu publicistikā (ar ieskatu salīdzinājumam Anšlava Eglīša trimdas un pirmstrimdas laika daiļdarbos), kā arī mēģināts rast iespējamos locījumu konkurences cēloņus. Atslēgvārdi: locījumu konkurence, nominatīvs, ģenitīvs, akuzatīvs.

The masters work is devoted to a topical theme of Latvian language – to the concurrence of case forms in adverbal constructions. The use of case form of noun (or it’s substitute) may vary in certain adverbal constructions. There are cases, when only one case form is accepted in the standard Latvian (for instance, nominative case form in debitive constructions instead of accusative case form), and other cases, when a parallel use of two case forms is admitted to be correct in standard Latvian (for instance, accusative or genitive case forms in constructions with negated transitive verbs). Genitive case form has the richest meaning polysemy in Latvian. Several case forms (for instance, nominative and accusative) are overtaking the meanings of genitive case form, thereby the concurrence of case forms is forming. In this work, the author has told over the previous researches on the theme, has found out the most forms of the cases in nowaday Latvian journalism (with an insight into works of Anšlavs Eglītis for comparison), and also has tried to find out the possible reasons of case form competition. Keywords: case form concurrence, nominative, genitive, accusative.
Concurence of Case Forms in Adverbal Constructions in Latvian
Keywords: Filoloģija