Mobilo ierīču un lietotņu drošības pētījumu sistematizācija ar ONTO6 metodoloģiju - Koņkovs, Nikolajs (Latvijas Universitāte, 2017)
Trūkst labu un visaptverošu avotu lietotāju izglītošanai mobilo ierīču un lietotņu drošības jomā. Ontoloģija ir piemērots veids tādu zināšanu sistematizācijai. Maģistra darba ietvaros autors ir izpētījis drošības termina definīcijas vairākās jomās, apskatījis ontoloģijas jēdzienu, pielietojumus un izstrādes metodoloģijas. Autors apraksta un paskaidro izstrādes metodoloģijas izvēli, ontoloģijas valodas un izstrādes rīka izvēli un ontoloģijas izstrādes procesu. Darba beigās ir nodefinēti izstrādātās ontoloģijas tālāki uzlabojumi. Izpētot un pielietojot ONTO6 ontoloģijas izstrādes metodoloģiju, autors ir izstrādājis mobilo ierīču un lietotņu drošību ontoloģiju. Ontoloģijas pirmā versija der kā piemērots avots netehnisku lietotāju informēšanai par drošību.

The theme of master’s thesis is “Mobile device and application security research systematization using ONTO6 methodology”. There is a lack for good and comprehensive sources for user education in mobile device and application security field. Ontology is a proper method to systematize that kind of knowledge. In master’s thesis author has studied term “security” definitions in several areas, observed ontology concept, uses and development methodologies. Author describes and explains the choice of the development methodology, the choice of ontology development language and tool and ontology development process. In the conclusion of thesis further improvements of developed ontology are defined. Studying and using ONTO6 methodology, author has developed a mobile device and application security ontology. The first version is a suitable source of information on security for non-technical users.
Mobile device and application security research systematization using ONTO6 methodology
Keywords: Datorzinātne; mobila ierīce; lietojumprogramma; drošība; ontoloģija; ONTO6