Ātrspēka īpašību nozīme vieglatlētikā 400 metru distancē. - Saviča, Antra (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba tēma ir “Ātrspēka īpašību nozīme vieglatlētikā 400 metru distancē”. Šī darba ietvarā analizēts, kā ātrspēka īpašību attīstīšana sportistiem palīdz uzlabot 400 metru sprinta distances rezultātus. Pētījuma mērķis: Noteikt ātrspēka īpašību attīstīšanas nozīmi 400 metru distancē Pētījuma uzdevumi: 1.Izpētīt un analizēt ātrspēka īpašību teorētiskos aspektus 400 metru sprinta distancē, analizējot 400 metru distances raksturojumu, ātruma, spēka un ātrspēka jēdzienus; 2.Izpētīt ātrspēka attīstīšanas iespējas; 3.Veikt sportistu anketēšanu, lai uzzinātu viņu izpratni par ātrspēka nozīmi 400 metru distancē; 4.Veikt sportistu testēšanu pirms un pēc kontrolvingrinājumu izpildes noteiktā laika posmā, lai noteiktu, kā ātrspēka īpašību attīstoši vingrinājumi uzlabo sportistu sniegumu; 5.Izdarīt secinājumus un priekšlikumus. Pētniecības metodes: monogrāfiskā jeb aprakstošā metode, teorētiskās literatūras pētīšana, analizēšana, kā arī savstarpējo sakarību formulēšana, aptaujas metodes pielietošana darba izstrādes procesā, testēšana, rezultātu apkopošana un analizēšana. Darba gaitā tika atbildēts uz izvirzīto pētniecisko jautājumu “Kādus uzlabojumus iespējams sasniegt, iekļaujot ātrspēka īpašību attīstīšanas vingrinājumus sprinteriem 400 m distancē?”, tika secināts, ka, iekļaujot ātrspēka attīstīšanas vingrinājumus, iespējams uzlabot maksimālo, reaktīvo un eksplozīvo spēku, kas ievērojami palīdz sasniegt augstākus rezultātus 400 metru distancē.

The topic of the work is "The importance of speed characteristics in athletics at the distance of 400 meters". In the framework of this work, it is analyzed how the development of speed force characteristics in athletes helps to improve the results of the 400-meter sprint distance. The purpose of the research: To determine the importance of developing the characteristics of speed force in the distance of 400 meters Research tasks: 1.To study and analyze the theoretical aspects of the properties of speed in the 400-meter sprint distance, analyzing the characteristics of the 400-meter distance, the concepts of speed, power and speed; 2.Explore the possibilities of developing speed force power; 3.Conduct a survey of athletes to find out their understanding of the importance of speed force in the 400-meter distance; 4.Conduct testing of athletes before and after performing control exercises in a certain period of time to determine how exercises that develop speed force characteristics improve the performance of athletes; 5.Draw conclusions and proposals. Research methods: monographic or descriptive method, studying and analyzing theoretical literature, as well as formulating interrelationships, applying the survey method in the work development process, testing, gathering and analyzing results. In the course of the work, the posed research question "What improvements can be achieved by including exercises for developing speed force characteristics for sprinters in the 400 m distance?" was answered, it was concluded that by including exercises for developing speed force, it is possible to improve maximum, reactive and explosive power, which significantly helps to achieve higher results at a distance of 400 meters.
The importance of speed strenght characteristics in athletic at 400m distance
Keywords: Sporta zinātne; ātrspēks; 400 m distance; vieglatlētika; maksimālais spēks; reaktīvais spēks