Attēlu kvalitātes kritēriju izvērtējums krūšu kurvja datortomogrāfijā - Pastore, Laura (Latvijas Universitāte, 2017)
Kvalitāte ir diagnostiskās radioloģijas pamats. Datortomogrāfijas metode nodrošina ātru un precīzu izmeklējumu, taču iegūtā attēla kvalitāti var ietekmēt vairāki kritēriji. Dažādu klīnisko situāciju dēļ krūšu kurvja datortomogrāfijas izmeklējumi ir komplicēti un prasa atbilstošu pieeju. Pētījumā tika kvanitatīvi izvērtēti attēla kvalitātes kritēriji 30 krūšu kurvja datortomogrāfijas izmeklējumos, lai apzinātu, kas ir galvenās kļūdas izmeklējuma procesā. Rezultātā izvirzītā hipotēze apstiprinājās, jo pētījumā tika secināts, ka izmeklējuma kvalitāti ietekmē sadarbība ar pacientu un tehnisko parametru izvēle. Pacientu aprūpes normu ievērošana un tehnisko parametru adekvāta optimizācija nozīmē, ka izmeklējums ir veikts kvalitatīvi.

Quality is the basis diagnostic radiology. CT method provides a fast and accurate examination. However result of image quality can be affected by several points. Various clinical situations make thoracic CT examinations complex and require an appropriate approach. Image quality criteria of 30 thoracis CT examinations were quantitatively evaluated and the main mistakes in examination process were found. As the result, the hypothesis is confirmed: examination quality affect incorrect cooperation with the patient and wrong choice of technical parameters. Adequate patient care and appropriate optimized technical parameters are key for qualitative examinations.
Evaluation of image quality criteria in thoracic computed tomography
Keywords: Medicīna; datortomogrāfija; krūšu kurvis; protokols; attēls; kvalitāte