4-5 gadu vecu bērnu radošuma veicināšana muzikālajas darbības pirmsskolā - Krilova, Aleksandra (Latvijas Universitāte, 2021)
Kvalifikācijas darba temats: “4-5 gadus vecu bērnu radošuma veicināšana muzikālajās darbībās pirmsskolā”. Darbs izstrādāts ar mērķi teorētiski pētīt un empīriski pārbaudīt mūzikas izmantošanas iespējas 4–5 gadus vecu bērnu radošuma veicināšanā pirmsskolas pedagoģiskajā procesā. Darbs aptver teorētisko un empīrisko daļu. Teorētiskajā daļā raksturots radošuma jēdziens, komponenti, sniegts ieskats 4-5 gadus vecu bērnu psihiskās attīstības raksturojumā, norādot uz atsevišķu psihisko procesu saistību ar radošas personības veidošanos. Nodaļas noslēgumā sniegts pārskats par pētījumiem, kuros analizēta mūzikas ietekme uz bērna radošo pašizpausmi, pētot tādus mūzikas pielietojuma virzienus kā mūzikas klausīšanās, muzikālās rotaļas, elementārā muzicēšana un improvizācija. Empīriskajā daļā sniegts pārskats par pedagoģisko pētījumu, kuru ietvaros analizēts 4-5 gadus vecu bērnu radošuma izpausmes dažādās muzikālās darbībās, tai skaitā mūzikas klausīšanās u patstāvīgas muzicēšanas ietvaros. Empīriskā pētījumā tika izmantotas tādas metodes, kā pedagoģiskā novērošana un pedagoģiskais izmēģinājums. Metodes deva iespēju darba autorei novērot bērnu radošuma izpausmes dažādos muzikālās darbības veidos un noteikt viņu radošuma veicināšanas līmeņus pētījuma sākumā un beigās. Veiktais pētījums apstiprina hipotēzi: 4-5 gadus veciem bērniem radošuma veicināšana notiks sekmīgi, ja skolotājs pedagoģiskajā procesā integrēs tādas muzikālas darbības kā mūzikas klausīšanos, muzikālās rotaļas un kustību improvizācijas; izmantos dažādus radošus uzdevumus. Kvalifikācijas darba apjoms: 55 lpp., 7 attēli, 3 tabulas, izmantoti 69 literatūras avoti, pievienoti 4 pielikumi. Atslēgas vārdi: radošums, radošā pašizpausme, 4-5 gadus veci bērni, pirmsskolas pedagoģiskais process, muzikālās darbības.

The topic of the qualification paper: “Promotion of creativity of 4-5 year old children in musical activities in preschool”. The aim of the work is to theoretically study and empirically test the possibilities of using music in promoting the creativity of 4-5 year old children in the pre-school pedagogical process. The work covers the theoretical and empirical part. The theoretical part describes the concept of creativity, components, provides an insight into the characteristics of the mental development of 4-5 year old children, indicating the connection of certain mental processes with the formation of a creative personality. The chapter concludes with an overview of research that analyzes the impact of music on a child's creative self-expression, exploring such areas of music application as listening to music, musical games, elementary music making and improvisation. The empirical part provides an overview of pedagogical research, which analyzes the expressions of 4-5-year-old children's creativity in various musical activities, including listening to music and making independent music. Empirical research used methods such as pedagogical observation and pedagogical experimentation. The methods allowed the author to observe the manifestations of children's creativity in different types of musical activity and to determine the levels of their creativity promotion at the beginning and end of the study. The research confirms the hypothesis: the promotion of creativity in 4-5 year old children will be successful if the teacher integrates such musical activities as listening to music, musical games and movement improvisations in the pedagogical process; will use a variety of creative tasks. The volume of the qualification work: 55 pages, 7 figures, 3 tables, 69 literature sources were used, 4 appendices were added. Keywords: creativity, creative self-expression, 4-5 years old children, preschool pedagogical process, musical activities.
Promoting the creativity of 4-5 year old children in musical activities in preschool
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; Radošums; Radošā pašizpausme; 4-5 gadus veci bērni; pirmsskolas; pedagoģiskais process