PSRS aktuālo notikumu atspoguļojums karikatūrās žurnālā “Dadzis” un “Krokodil” 1985.-1989.g. - Stauro, Daniels (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba tēma ir “PSRS aktuālo notikumu atspoguļojums karikatūrās žurnālos “Dadzis” un “Крокодил” 1985. g.-1989. g.”. Lai apskatītu pēdējo PSRS piecgadi, pētnieki izmanto lielākoties tādus rakstiskos avotus kā dokumentus, rakstus. Daži pētnieki izklāsta notikumus pēc tā laikā dzīvojošo personu vēstījumiem, piemēram, pēc politiķu vai diplomātu stāstītā. Arī vizuālie avoti tiek izmantoti 20. gs. beigām veltītos vēsturiskajos pētījumos. Starp vizuāliem avotiem vairāk izmantotas fotogrāfijas un videomateriāli, bet ne karikatūras. Tāpēc bija aktuāli izpētīt PSRS 20. gs. 80. g. beigu notikumus tieši karikatūrās nozīmīgākajos valsts satīriskajos izdevumos. Darbā tiek pētītas žurnālu “Dadzis” un “Крокодил” karikatūras. To saturā tiek meklēti notikumi, kas risinājās PSRS 20. gs. 80.g otrajā pusē. Laika periods nav nejauši izvēlēts, jo līdz ar M. Gorbačova nākšanu pie varas sākās pārbūve. Šis notikums iezīmēja krasas izmaiņas dažādākajās dzīves jomās, kas arī rada atspoguļojumus karikatūrās. Ar karikatūru palīdzību var izpētīt ne tikai notikumus, bet arī vērot kā mainās periodisko izdevumu domāšana, ir redzama to pāreja no padomju cenzūras uz vārda brīvību.

The theme of the Bachelor's paper is "The reflection of current events of the USSR in caricatures in the magazines ‘’Dadzis’’ and ‘’Крокодил’’ in 1985-1989". To explore the last five years of the USSR, researchers mostly use written sources such as documents and articles. Some researchers outline the events based on that time living person's messages, for example, politicians and diplomats. Visual sources were also used in those years’ historical researchers. Among visual sources, photos and videos are used almost always, but they rarely use caricatures. Therefore, it was important to study the caricatures related to the USSR late 1980's events from the most important state satirical editions. During the practical part caricatures from magazines ‘’Крокодил’’ and ‘’Dadzis’’ were researched. The content of the caricatures was searched for events that took place in the USSR in the second half of the 1980s. The time was not randomly chosen, as the reorganization began with M. Gorbachev's coming to power. This event marked a dramatic change in various areas of life, which also carries a reflection in caricatures. With the help of caricatures, it is possible to study not only events but also to observe how the thinking of periodicals changes, their transition from Soviet censorship to freedom of speech is seen.
Main USSR events reflection in caricatures in magazines “Dadzis” and “Krokodil” in 1985-1989
Keywords: Vēsture; Karikatūras; Dadzis; Krokodils; PSRS; Pārbūve