Multiaģentu sistēmas modeļa izstrādes iespējas programmatūras testēšanas procesam uzņēmuma ietvaros - Nahodkina, Lolita (Latvijas Universitāte, 2011)
Programmatūras testēšana var tikt aplūkota kā kompleksa sistēma, kas tiek modelēta ar multiaģentu sistēmas palīdzību. Šāda modeļa izveidošana uzskatāmi izkristalizētu kopsakarības un pavērtu ceļu nopietnākai procesu analīzei un pakāpeniskai testēšanas procesa pārkārtošanai, lai efektīvāk veiktu darbus. Darbā tiek piedāvāts testēšanas procesu attēlot kā multiaģentu sistēmas modeli konceptuālā līmenī, kurā liela daļa no aģentiem ir reāli cilvēki vai to prasmes. Darbā sniegts teorētiskais ieskats multiaģentu sistēmās un apskatīta nepieciešamība veidot multiaģentu sistēmas modeli testēšanas procesam. Tiek aplūkotas jau eksistējošas multiaģentu sistēmu veidošanas metodes un modelēšanas valodu pielietošanas iespējas, pētītas modelēšanas valodu UML un BPMN iespējas, veidot multiaģentu sistēmu modeļus. Darba rezultātā ir izveidota jauna domēnspecifiska grafiska valoda konceptuāla līmeņa multiaģentu sistēmas modeļa izveidei testēšanas procesam, izstrādājot arī tās redaktoru LU MII rīku būves platformā GRAF.

Software testing can be considered as a complex system that is modeled using a multi-agent system. By creating such model relevances would crystalize and unbar gradual reorganization of testing process in order to make jobs more effective. An approach to display testing process as a multi-agent model in the conceptual level where most of the agents are real workers or their roles, has been proposed in thesis. In this paper a theoretical insight to multiagent systems and a need for multi-agent model for testing process have been describe. The existing multi-agent modeling systems and applications of languages are reviewed, possibilities of UML and BPMN modeling languages for multiagent models are investigated. A new domain-specific graphical language for multi-agent models for testing process has been developed, developing also an editor for it in LU MII tool creation platform GRAF.
Research on multi-agent systems model devolopment for company’s internal software testing process
Keywords: Datorzinātne