Tirgošanās ar ietekmi un lobijs. Kopīgais un atšķirīgais - Katkeviča, Anna (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darba tēma ir „Tirgošanās ar ietekmi un lobijs. Kopīgais un atšķirīgais”. Lielākajā daļā pasaules valstu, kā arī Latvijā, nepastāv konkrēts lobēšanas tiesiskais regulējums, tādēļ bieži vien tiek uzskatīts, ka šis interešu aizstāvēšanas veids ir cieši saistīts ar korupciju, ar tirgošanos ar ietekmi. Kvalificējot noziedzīgo nodarījumu kā tirgošanos ar ietekmi, ir jāņem vērā, ka nodarījuma sastāvs ir līdzīgs kukuļņemšanas, kukuļdošanas, neatļautas labuma pieņemšanas un starpniecības kukuļošanā sastāviem, turklāt nepieciešams to nošķirt no lobēšanas. Maģistra darba mērķis ir izpētīt tirgošanās ar ietekmi kvalifikācijas aspektus, bet uzdevums ir analizēt tirgošanās ar ietekmi terminu un attīstību Latvijā, kā arī nozieguma sastāvu, nošķirt to no līdzīgiem noziedzīgiem nodarījumiem, salīdzinot to sastāvus, kā arī noskaidrot lobēšanas regulējuma attīstību Latvijā, noskaidrojot noziedzīga nodarījuma un tiesiskas darbības kopīgās un atšķirīgās pazīmes.

The topic of this Master thesis is „Trading in influence and lobbying: Similarities and differences”. In most countries of the world, as well as in Latvia, there is no specific legal framework for lobbying, so often it is believed that the defense of the interests is closely linked with both corruption and trading in influence. It should be noted that qualification of an offense as trading in influence, is structurally similar to bribe taking, bribery, unauthorized receipt of benefits and mediation in bribery, thus should be separated from the lobby. This Master thesis aims to look into specific qualification criteria regarding trading in influence. The main goal of this thesis is to analyze what trading in influence term means and its development in Latvia. Furthermore composition of the crime is analyzed to distinguish trading in influence from similar crimes and to clarify the regulation on lobbying both in Latvia and abroad.
Trading in influence and lobbying. Similarities and differences
Keywords: Juridiskā zinātne