Kafejnīcas terases iekārtošanas principi efektīvam plānojumam - Prancāne, Beta Beatrise (Latvijas Universitāte, 2025)
Kafejnīcu terašu plānojums un to iekārtojuma kvalitāte kļūst arvien nozīmīgāka pilsētvides attīstības kontekstā. Pieaugot sabiedrības pieprasījumam pēc estētiski pievilcīgām, funkcionālām un veselību veicinošām ārtelpām, terases kļūst par būtisku dizaina un arhitektūras sastāvdaļu gan ikdienas lietošanā, gan sociālās mijiedarbības veidošanā. Pētījuma mērķis: Novērtēt kafejnīcas terases iekārtošanas principus efektīvam plānojumam. Pētījuma metodes: Pētījumā tika izmantota literatūras un dokumentu analīze, lai noskaidrotu kafejnīcu terašu iekārtošanas pamatprincipus. Tika apskatīta terašu vēsturiskā izcelsme, to arhitektoniskā un funkcionālā nozīme, ergonomikas aspekti un mūsdienu dizaina pieejas terašu plānošanā. Rezultātu apkopošanai tika pielietota salīdzinošā analīze, balstoties uz teorētisko materiālu un praktisku piemēru izvērtējumu. Sasniegtie rezultāti: Pētījuma rezultātā tika novērtēti kafejnīcu terases iekārtošanas principi, kā arī tika atrastas atbildes uz pētījuma jautājumiem par efektīviem plānojumiem terases iekārtošanas procesos.

Kafejnīcu terašu plānojums un to iekārtojuma kvalitāte kļūst arvien nozīmīgāka pilsētvides attīstības kontekstā. Pieaugot sabiedrības pieprasījumam pēc estētiski pievilcīgām, funkcionālām un veselību veicinošām ārtelpām, terases kļūst par būtisku dizaina un arhitektūras sastāvdaļu gan ikdienas lietošanā, gan sociālās mijiedarbības veidošanā. Pētījuma mērķis: Novērtēt kafejnīcas terases iekārtošanas principus efektīvam plānojumam. Pētījuma metodes: Pētījumā tika izmantota literatūras un dokumentu analīze, lai noskaidrotu kafejnīcu terašu iekārtošanas pamatprincipus. Tika apskatīta terašu vēsturiskā izcelsme, to arhitektoniskā un funkcionālā nozīme, ergonomikas aspekti un mūsdienu dizaina pieejas terašu plānošanā. Rezultātu apkopošanai tika pielietota salīdzinošā analīze, balstoties uz teorētisko materiālu un praktisku piemēru izvērtējumu. Sasniegtie rezultāti: Pētījuma rezultātā tika novērtēti kafejnīcu terases iekārtošanas principi, kā arī tika atrastas atbildes uz pētījuma jautājumiem par efektīviem plānojumiem terases iekārtošanas procesos. Atslēgas vārdi: efektīvs plānojums, kafejnīcas terases, ergonomika, kvalitāte, iekārtošanas principi.
Principles of Terrace Design for Effective Planning
Keywords: Mākslas zinātne; efektīvs plānojums; kafejnīcas terases; ergonomika; kvalitāte; iekārtošanas principi