Cilvēka papilomas vīrusa noteikšanas nozīme dzemdes kakla vēža skrīningā - Sausiņa, Laura (Latvijas Universitāte, 2019)
Latvijā vecumā no 15 – 44 gadiem dzemdes kakla vēzis ir visbiežāk sastopamais audzējs un otrais biežākais nāves cēlonis pēc krūts audzēja. Starp Ziemeļeiropas valstīm Latvijā ir visaugstākā dzemdes kakla vēža saslimstība un otrie augstākie mirstības rādītāji pēc Lietuvas. Cilvēka papilomas vīruss ir galvenais dzemdes kakla vēža ierosinātājs un pētījumi ir pierādījuši, ka ieviešot augsta riska HPV testu dzemdes kakla vēža skrīningā, audzēja saslimšanas un mirstības rādītāji ir samazinājušies HPV augstās sensitivitātes un negatīvi paredzamās vērtības dēļ. Darba mērķis ir novērtēt dzemdes kakla pirmsvēža stāvokļu sastopamību vienā Latvijas laboratorijā un to saistību ar HPV infekcijas sastopamības biežumu. Retrospektīvajā pētījumā tika analizēti 918 dažāda vecuma pacientu citoloģiskā slēdziena (A1 – A4) un augsta riska cilvēka papilomas vīrusa rezultāti. Visas citoloģiskās uztriepes tika fiksētas un krāsotas pēc Romanovska – Leišmana metodes, fiksēšanai izmantoja 0,15% Romanovska – Leišmana šķīdumu metanolā, bet krāsošanai – Azura II – Eozīna 2:1 maisījumu. Katrai pacientei tika noteikta HPV RNS 14 augsta riska HPV tipiem – HPV16/18/31/33/35/39/45/51/52/56/58/59/66/68. Analizējot augsta riska HPV (hrHPV) izplatību pa vecuma grupām, tika konstatēts, ka vecumā no 15 – 25 gadiem ir visaugstākais saslimstības rādītājs – 63,7%. Pēc pētījuma rezultātiem var secināt, ka pieaugot dzemdes kakla bojājuma pakāpei, pieaug hrHPV pozitīvo testu skaits, respektīvi A1 slēdziena gadījumā hrHPV tests bija pozitīvs 19,23%, bet A4 – 98,3%. Turklāt pacientēm, kurām citoloģiskajā uztriepē tika konstatēta pārmaiņas, vecuma grupā no 15 līdz 25 gadiem visbiežāk konstatēja LSIL, pārējās vecuma grupās ASC–US. Citoloģiskais slēdziens ASC–US 81,55% tika konstatēts sievietēm līdz 45 gadu vecumam, LSIL 95,55% un HSIL 95%. Pētījuma dati liecina par augsto hrHPV saslimstību reproduktīvā vecumā.

Cervical cancer is the most common tumour and the second most common cause of death after breast cancer in age group from 15 to 44 years in Latvia. Among Northern European countries, Latvia has the highest morbidity of cervical cancer and the second highest mortality rate after Lithuania. Human papillomavirus (HPV) is the primary cervical cancer cause and studies have shown that the introduction of high-risk HPV test in cervical cancer screening has reduced tumour incidence and mortality rates due to high sensitivity and negatively predictable value of HPV. The aim of the study was to evaluate the incidence of pre-cancerous cervical lesions in one Latvian laboratory and its relation to the incidence of HPV infection. The study was retrospective. Altogether, 918 patients were enrolled in the study. The cytological findings (A1 – A4) and high-risk human papillomavirus in patients of different ages were assessed. All cytological smears were fixed and stained by Romanowsky – Leishman method, using 0,15% Romanowsky – Leishman solution in methanol, and Azura II – Eosin 2:1 mix for staining. For each patient, HPV16/18/31/33/35/39/45/51/52/56/58/59/66/68 HPV RNA was identified for 14 high-risk HPV types. Obtained results showed that the prevalence of high-risk HPV (hrHPV) has the highest incidence rate (63,7%) among the 15 to 25-year old patients. Furthermore, the prevalence of HPV infection was significantly increased in A3 and A4 group compared to A2 and A1 group (p<0,05). In the case of A1 the hrHPV test was positive at 19,23%, while in A4 at 98,3%. In addition, patients with pathology in the cytological smears, in the age group of 15 to 25 years, most commonly were reported to have LSIL; ASC–US in all other age groups. Cytologically ASC–US was detected in women under 45 years of age in 81,55% of cases, LSIL in 95,55% of cases and HSIL in 95% of cases. To conclude, high incidence of hrHPV in the reproductive age was observed in our study which correlated with the severity of cervical precancerous lesions.
The value of human papillomavirus assessment for the cervical cancer screening
Keywords: Medicīna; Dzemdes kakla vēzis; Dzemdes kakla vēža skrīnings; HPV; Citoloģija