Nekustamā īpašuma pārdošanas izsolē tiesas ceļā un ieguvēja ievešanas valdījumā tiesiskā regulējuma problēmas - Siliņa-Duļjaņinova, Ilze (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darbā par tēmu „Nekustamā īpašuma pārdošanas izsolē tiesas ceļā un ieguvēja ievešanas valdījumā tiesiskā regulējuma problēmas” tiek pētīts Latvijas normatīvais regulējums, kas reglamentē nekustamā īpašuma pārdošanu izsolē un ievešanu valdījumā, kā arī esošā tiesu prakse šajos jautājumos. Šāda veida pētījums ir īpaši aktuāls, lai uzlabotu izsoles rīkošanas kvalitāti, kā arī lai ieviestu skaidrību par izsoles sekām un nekustamā īpašuma ieguvēja ievešanu valdījumā. Latvijas normatīvajam regulējumam šajā jomā ir nepieciešama rūpīga analīze un attiecīgi normatīvā regulējuma uzlabošana un modernizācija, ievērojot mūsdienu situāciju, kā arī nianses un nesaskaņas esošajā tiesu praksē. Par darba fundamentu kalpo teorētiskā bāze, kuru autore izmantoja pētījuma gaitā. Darbā tiek dots priekšstats par izsoli, kā mantas pārdošanas veidu, izklāstīta tās būtība, un aprakstīti vispopulārākie izsoļu veidi. Izskatītas tiek arī dažas izsoļu teorijas, kas atradušas vietu starptautiski atzītu autoru darbos, kā arī tika izpētīts ievešanas valdījumā institūts. Vispārējo teorētisko jautājumu izskatīšana autorei ļāva harmoniski pāriet pie dziļākas tiesisko jautājumu izpētes izvēlētajā jomā. Pētījumā atainots esošais tiesiskais regulējums, kas regulē nekustamā īpašuma pārdošanu izsolē tiesas ceļā un ievešanu valdījumā. Latvijas normatīvais regulējums publisko izsoļu jomā un ievešanu valdījumā tiek pakļauts tiesiskai, vēsturiskai un salīdzinājuma analīzei. Izpētītā tiesu prakses un tiesiskā regulējuma mehānisma analīze palīdzēja autorei konstatēt daudzus Latvijas normatīvo regulējumu trūkumus šajā jomā un izpētīt problēmu risinājumu ceļus. Secinājumā tiek apkopota izskatītā problemātika un izvirzīti priekšlikumi problēmu risinājumiem Latvijas spēkā esošās likumdošanas grozīšanas un papildināšanas ceļā.

Bachelor thesis topic is "Problems of legal regulation of sale of the immovable property from the auctions in a judicial order and winner introduction into possession" and the paper researches Latvian normative regulations that regulate selling real estate at the auction and seizing the property as well as existing court practices regarding thisissue. Such research is topical in order to improve and clarify auction consequences and purchaser's seizing of property. Latvian normative regulations in this field need thorough analysis and subsequent improvements and modernization by taking into consideration modern situation and disputes in existing court practices. The paper is founded on theoretical basis that the authors has used during the research. The paper gives an overview of the auction as a means of selling property, explains it and describes most popular auction types. Different auction theories given by internationally acclaimed authors are described as well as property seizing institute. General theory review harmonically transitions to the detailed research of chosen legislative issues. The research reflects existing legislative regulations that regulate selling real estate at the auction and seizing the property. Latvian normative regulations of legal auctions and issues regarding property seizing are analyzed from legal, historic and comparative perspectives. Analysis of court practices and legislative regulation mechanism helped author to detect some weaknesses of Latvian legislative regulations in this field and study possible solutions for the problem. In conclusion reviewed problems are summed up and propositions for solutions by amending and improving Latvian legislation are provided.
Problems of legal regulation of sale of the immovable property from the auctions in a judicial order and winner introduction into possession
Keywords: Juridiskā zinātne