Baznīcas un ticības tēmas risinājums latviešu padomju dramaturģijā - Soboļeva, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darba tēma ir “Baznīcas un ticības tēmas risinājums latviešu padomju dramaturģijā”. Analīzes un interpretācijas centrā ir izvirzītas divas lugas - Miervalda Birzes luga “Baznīcas kalnā” un Māras Zālītes luga “Dzīvais ūdens”. M. Birzes lugā “Baznīcas kalnā” tiek aplūkots baznīcas tēmas risinājums, bet M. Zālītes lugā “Dzīvais ūdens” ticības tēmas risinājums. Abās lugās tiek pētīti arī baznīcas un ticības ietekmē radušies dramatiskie konflikti. M. Birzes lugā “Baznīcas kalnā” pievēršos dramatiskajiem konfliktiem, kuri ir trīs: galvenais konflikts – reliģijas konflikts, sociālais konflikts starp latviešu un vāciešu sabiedrību un netaisnā tiesas prāva pret zemnieci Kati. M. Zālītes lugā “Dzīvais ūdens” es pievēršos dramatiskajam konfliktam – ticības konfliktam, un varoņu vērtību sistēmai. Saistībā ar dramatiskajiem konfliktiem un vērtību sistēmu tiek pētītas arī lugu žanriskās ievirzes un tēlu sistēmas, kā arī rakstnieku individuālā rakstura īpatnības. Darbs ir strukturēts četrās nodaļās ar vairākām apakšnodaļām. Pirmās divas nodaļas ir veltītas vairāk palīgliteratūras apskatam, bet pārējās nodaļas drāmu tekstu analīzei.

The theme of Bachelor`s work is “Development of Church And Belief Themes in Soviet Latvian Drama”. In the centre of interpretation and analyse is raised two plays: Miervaldis Birze “Baznīcas kalnā”(On the Church Hill) and Mara Zalite “Dzīvais ūdens”(Live water). In M. Birze`s play is regarded development of church theme, but in M. Zalite`s play development of belief theme. In both plays are investigated dramatic conflicts, caused by church and belief. In M. Birze`s play I investigate three dramatic conflicts: religious conflict, social conflict between Latvian and German society and unfair law – suit against peasant Kate. In M. Zalite`s play I investigate dramatic conflict – belief conflict and characters system of values. According with dramatic conflicts and system of values is investigated genre of plays and system of characters, and writers’ individual script specialty also. Work is forming into four chapters with smaller parts. First two chapters are dedicated more on theoretic literature, but other two on plays text analyse.
Development of the Church and Belief Themes in Soviet Latvian Dramatic Art
Keywords: Filoloģija