Dzimtes reprezentācija Marvel filmās - Balode, Linda (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba “Dzimtes reprezentācija Marvel filmās” mērķis ir izpētīt kā tiek reprezentēti dzimumi, kādas ir reprezentācijas atšķirības un kādi stereotipi tiek izmantoti. Pētījuma problēma ir – lai arī kino industrija ir spērusi soļus dzimumu vienlīdzības virzienā, nav iespējams ignorēt realitāti, kādiem stereotipiem joprojām tiek pakļauti dzimumi. Ņemot vērā to, ka Marvel Cinematic Universe (MCU) ir viens no masu kultūras gigantiem, tam ir spēcīga ietekme uz sabiedrību. Teorijas daļā tiek aplūkotas tādas tēmas kā reprezentācija, kino valoda, dzimte un dzimums. Metodoloģiskajā daļā apskatītas divas kvalitatīvās pētniecības metodes kā semiotikas analīze un naratīva analīze. Empīriskajā daļā, izmantojot izvēlētās metodes, tiek veikta filmu analīze pēc konkrētiem kritērijiem. Darba rezultātā tiek secināts, ka MCU dzimtes reprezentācija gadu laikā ir uzlabojusies, tā nav pilnīga un joprojām praktizē dzimtes stereotipus, tomēr pēdējās un gaidāmās filmas liecina par izaugsmi reprezentācijas jomā, turklāt ne tikai dzimtes, bet arī rases un seksualitātes ziņā.

The aim of the bachelor's thesis "Gender Representation in Marvel Films" is to explore how gender is represented, what the differences in representation are, and what stereotypes are used. The problem with the study is that, although the film industry has taken steps towards gender equality, it is impossible to ignore the reality of the gender stereotypes. Given that Marvel Cinematic Universe (MCU) is one of the giants of mass culture, it has a strong impact on society. The theoretical part deals with topics such as representation, cinematic language and gender. In the methodological part, two qualitative research methods are considered, such as semiotic analysis and narrative analysis. In the empirical part, using the chosen methods, the analysis of films according to specific criteria is performed. The work concludes that MCU's gender representation has improved over the years, is incomplete, and still practices gender stereotypes, but recent and upcoming films show growth in representation, not only in terms of gender, but also in terms of race and sexuality.
Gender representation in Marvel movies
Keywords: Komunikācijas zinātne; Marvel; MCU; stereotipi; dzimte; reprezentācija