Onkocitoloģisko un mamogrāfiju skrīningu izmeklējumi - Sgibņeva, Aleksandra (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma ir “Onkocitoloģisko un mamogrāfiju skrīningu izmeklējumi”. Tēmas aktualitāti nosaka Latvijā joprojām zemā sieviešu līdzdalība valsts apmaksātajās skrīninga programmās, kuru mērķis ir savlaicīga dzemdes kakla un krūts vēža diagnostika. Onkoloģisko saslimšanu pieaugums un nepietiekama skrīninga aptvere rada riskus sieviešu veselībai un rada papildu slogu veselības aprūpes sistēmai. Līdz ar to aktuāli kļūst jautājumi par to, kādi faktori ietekmē sieviešu līdzdalību un kā uzlabot esošās programmas. Darba mērķis ir izvērtēt sieviešu informētību un līdzdalību onkocitoloģiskajā un mamogrāfijas skrīningā, kā arī noskaidrot biežākos šķēršļus dalībai šajās programmās. Pētniecības uzdevumi ietvēra: teorētisko materiālu izpēti, skrīninga datu apkopošanu, anketas izstrādi, datu analīzi un rezultātu interpretāciju. Izvirzītā hipotēze: pastāv saistība starp vecumu, informētību un sievietes līdzdalību skrīninga izmeklējumos. Pētniecības metode ir kvantitatīvā, tika izmantots strukturēts aptaujas jautājumu loks kā instruments. Pētījumā piedalījās 50 sievietes vecumā no 25 līdz 67 gadiem. Analīzes rezultāti liecina, ka onkocitoloģiskā skrīninga aptvere bija augsta (80%), savukārt mamogrāfijas veikšana zemāka (44%). Tika konstatēts, ka lielākā daļa sieviešu, kuras neveic mamogrāfiju, ir jaunākā vecuma grupā, kas vēl nav iekļauta valsts programmas mērķauditorijā. Statistiskā analīze ar Pīrsona hi-kvadrāta testu uzrādīja būtisku saistību starp vecuma grupu un mamogrāfijas izmeklējuma veikšanu (p < 0,05), kamēr saistība ar onkocitoloģiju netika pierādīta. Kā būtiskākie neiesaistīšanās iemesli tika minēti uzaicinājuma nesaņemšana, informācijas trūkums, bailes vai nepatīkama pieredze un laika trūkums. Šie rezultāti uzsver nepieciešamību uzlabot informēšanas stratēģijas un stiprināt māsas lomu profilaktiskajā aprūpē, saskaņā ar Callista Roy adaptācijas teorijas pieeju.

The topic of the bachelor's thesis is “Examinations of Oncocytological and Mammography Screenings”. The relevance of the topic is based on the still insufficient participation of women in state-funded screening programs in Latvia, which aim at the early detection of cervical and breast cancer. The increasing incidence of oncological diseases and low screening coverage pose risks to women's health and place an additional burden on the healthcare system. Therefore, it becomes important to examine the factors that influence women's participation and to explore ways to improve existing programs. The aim of the thesis is to evaluate women's awareness and participation in oncocytological and mammography screenings, as well as to identify the most common barriers to involvement. The research tasks included: analysis of theoretical sources, screening data collection, questionnaire design, data analysis and interpretation of results. The hypothesis: there is a correlation between age, awareness, and a woman's participation in screening examinations. The research method is quantitative; a structured questionnaire was used as the research instrument. The study involved 50 women aged between 25 and 67 years. The analysis revealed that the coverage of oncocytological screening was high (80%), whereas mammography screening was lower (44%). It was found that the majority of women who did not undergo mammography belonged to younger age groups not yet included in the national screening target group. Statistical analysis using Pearson's chi-square test confirmed a significant correlation between age group and participation in mammography screening (p < 0.05), while the association with oncocytological screening was not statistically significant. The main reasons for non-participation were lack of invitation, insufficient information, fear, unpleasant past experiences, and time constraints. These results emphasize the need to improve public awareness strategies and strengthen the role of nurses in preventive care, in line with the approach of Callista Roy's adaptation model.
Examinations of Oncocytological and Mammography Screenings
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; Skrīnings; Mamogrāfija; Onkocitoloģija; Sievietes veselība; Veselības aprūpe