Korelācija starp obstruktīvās miega apnojas sindromu un nearterītisku išēmisku priekšējo optisko neiropātiju - Matjušenko, Anna (Latvijas Universitāte, 2021)
Darba mērķis: Novērtēt obstruktīvās miega apnojas sindroma (OSAS) pacientus uz nearterītisku išēmisku priekšējo optisko neiropātiju (NAION). Novērtēt OSAS saistību ar peripapilārās tīklenes nervu šķiedru slāni (RNFL) un peripapilāro ganglionāro šūnu slāni-iekšējo tīklaino slāni (GCL-IPL). Metode: RNFL un GCL-IPL mērījumi tika veikti ar OCT. Rezultāti tika salīdzināti starp kontroles un OSAS grupām. Rezultāti: Nevienam no dalībniekiem netika atrasts NAION. Starp pētāmo grupu peripapilārā RNFL vai GCL-IPL biezumu netika novērota statistiska nozīme (p>0,05). Korelācija netika novērota starp AHI un RNFL vai GCL-IPL biezumu. Secinājumi: Peripapilārā RNFL un GCL-IPL neuzrādīja nozīmīgu atšķirību starp grupām.

Aim: To evaluate patients with obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) for non-arteritic ischemic anterior optic neuropathy (NAION). Find association of OSAS with peripapillary retinal nerve fiber layer (RNFL) and peripapillary ganglion cell layers-inner plexiform layer (GCL-IPL). Method: RNFL and GCL-IPL measurments were performed with OCT. The results were compared between the control and OSAS groups. Results: None of the participants had NAION. There was no statistical difference between peripapillary RNFL or GCL-IPL thickness in the study groups (p> 0.05). No correlation was observed between AHI and RNFL or GCL-IPL thickness. Conclusions: Peripapillary RNFL and GCL-IPL did not show a significant difference between groups.
Correlation between Obstructive Sleep Apnea Syndrome and Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy
Keywords: Fizika; obstruktīvās miega apnojas sindroms; nearterītiska išēmiska priekšējā optiskā neiropātija; tīklenes nervu škiedru slānis; ganglionāro škiedru slānis