Dzemdes kakla vēža skrīninga programmas efektivitāte Latvijā un ģimenes ārsta loma skrīninga programmas īstenošanā - Larionova, Olga (Latvijas Universitāte, 2017)
Problēmas būtība. Dzemdes kakla vēzis ir ceturtais biežākais vēzis sievietēm Pasaulē, piektais biežākais Latvijā. Turklāt, tas ir ceturtais biežākais nāves iemesls no kopējā vēžu skaita Pasaulē un Latvija starp Eiropas valstīm dzemdes kakla vēža nāves statistikā aizņem sesto vietu. Šie augstie rādītāji parāda, ka dzemdes kakla vēža skrīninga programma Latvijā nav augsti efektīva un prasa vairāk pētījumu. Pētījuma mērķis. Pamatojoties uz Latvijas pacienšu un ģimenes ārstu populācijas anketēšanas rezultātiem un salīdzinot ar citu valstu pētījumiem, izvērtēt dzemdes kakla vēža skrīninga efektivitāti Latvijā un ģimenes ārstu lomu un iesaistīšanos skrīninga programmas īstenošanā. Materiāli un metodes. Tika veikts kvalitatīvs šķērsgriezuma pētījums. Mēs veidojām speciāli veidotas aptaujas pacienšu un ārstu grupām. Latvijas pacientēm dzemdes kakla vēža skrīninga programmas mērķa grupā 25-70 gadu vecumā tika izdalītas 200 anketas un 980 anketas tika izsūtītas Latvijas ģimenes ārstiem uz elektroniskajām pasta adresēm. Veikta pētījumu datu statistiskā analīze. Rezultāti. Pacientes ir iesniegušas 170 aizpildītas anketas, bet ģimenes ārsti atbildēja tikai uz 70 anketām. Ģimenes ārstu vidū atsaucība ir mazāka par astoņiem procentiem. Aptaujāto pacienšu informētība no ģimenes ārstu puses ir mazāka par 20%. Bet 100% aptaujāto ģimenes ārstu apgalvo, ka sniedz informāciju augsta riska pacientēm. Vairāk par 10 riska faktoriem dzemdes kakla vēzim var nosaukt tikai 2,86% ģimenes ārstu. Secinājumi. Latvijas dzemdes kakla vēža skrīninga programmas mērķa grupas pacienšu informētība par dzemdes kakla vēzi un tā skrīningu ir ļoti zema. Ir nepieciešama motivēšanas uzlabošana, ne tikai no valsts puses, bet arī no ģimenes ārsta puses. Ģimenes ārstiem ir nepieciešams uzlabot savas zināšanas par dzemdes kakla vēzi un tā skrīningu.

Study. Cervical cancer screening program effectiveness in Latvia and the role of family doctor in implementation of screening program. Supervisor. Dr. med. Ilze Aizsilniece Objective. Cervical cancer is the fourth most common cancer among women worldwide and the fifth most common in Latvia. Furthermore, it is the fourth most common cause of death from cancer worldwide and Latvia is in sixth place of cervical cancer mortality in European countries. These high incidence and mortality rates are showing that cervical cancer screening program in Latvia is not highly effective and requires more studies. Aim of the study. Based on Latvian patient and general practitioner population survey results and comparing to studies from other countries, determine cervical cancer screening program effectiveness in Latvia and a role of family doctor in implementation of a screening program. Materials and methods. There was made a qualitative cross-sectional study. We used specially designed surveys for patients and family doctors. 200 surveys were given to Latvian patients, who were in a target group for cervical cancer screening program in age 25-70 years old, and 980 surveys were sent to family doctors to their email addresses. Study results were statistically analyzed. Results. Patients returned 170 filled surveys, but only 70 family doctors responded. Response among family doctors was less than eight percent. Respondent patient knowledge about cervical cancer and cervical cancer screening program provided by their family doctor was less than 20%. But 100% of family doctors responded that they inform their high risk patients about cervical cancer and screening program. More than 10 cervical cancer risk factors were listed only by 2,86% of family doctors. Conclusions. Latvian cervical cancer screening program patient target group awareness of cervical cancer and cervical cancer screening program is very low. There is a need for patient motivation not only from public country side, but from family doctors as well. Family doctors need to evaluate their knowledge about cervical cancer and cervical cancer screening.
Cervical cancer screening program effectiveness in Latvia and the role of family doctor in implementation of screening program
Keywords: Medicīna; Dzemdes kakla vēzis; Ģimenes ārsts; Atsaucība; Efektivitāte; Anketa