Zināšanas un diskurss Mišela Fuko darbos - Juhņēviča, Ieva (Latvijas Universitāte, 2015)
Šajā darbā tiek aprakstīta un analizēta franču domātāja Mišela Fuko izpratne par zināšanām un diskursu. Šī izpratne tiek savienota ar Fuko varas analīzi, lai parādītu, ka autora arheoloģijas posma idejas kalpo kā labs atspēriena punkts vēlākajai varas analīzei, kā arī varas un zināšanu attiecību analīzei. Lai iezīmētu varas un zināšanu attiecības praktiskos aspektus, par konkrētu modeli kalpo disciplinārās varas, kā arī šīs varas tehniku un prakšu analīze. Fuko iezīmētā problemātika zināšanu un varas sakarā nav zaudējusi savu aktualitāti arī mūsdienās. Autora doma dod jaunas iespējas, perspektīvas tam, kā var skatīties uz zināšanām, varu, kā arī uz vēsturi.

This paper describes and analyzes Michel Foucault’s view on knowledge and discourse. Foucault’s perspective on these topics is fused with his analysis of power, in order to demonstrante the significance of his ideas of archaeological period, as a foundation of his future analysis of power and power-knowledge relationship. An analysis of disciplinary power is used to illustrate the practical aspects of power-knowledge relationship. Foucault’s ideas on knowledge and power have not lost their relevance in this day and age. The author’s ideas serve as a different perspective, from which one can examine knowledge, power and history.
Knowledge and discourrse in works of Michel Foucault
Keywords: Filozofija; Fuko; zināšanas; diskurss; vara; disciplinārā vara