Grafu salaiduma sistēmas - Trama, Ingrīda (Latvijas Universitāte, 2015)
Grafu salaiduma sistēmas ir perspektīva un salīdzinoši jauna sfēra, ko pētīt, kurā varētu iegūt inovatīvus rezultātus un zināšanas gan bio – datoru izveidei, gan gēnu mutēšanai, lai izveidotu jaunas zāles vai rezistentus genomus pret dažādām ģenētiskām slimībām. Šajā darbā ir definētas paplašinātas grafu salaiduma sistēmas. Tiek parādīts, ka tad, kad vārdi tiek attēloti kā ceļi, jebkuru rekursīvi sanumurējamu kopu var ģenerēt ar paplašinātu grafu salaiduma sistēmu. Vēl tiek parādīts, ka paplašināto grafu salaiduma sistēmu Tjūringa pilnību var pierādīt, ņemot vērā dažus ierobežojumus. Atslēgvārdi: orientēts grafs, grafu salaiduma sistēma, grafu valoda, aksiomu, likumu kopa.

Graph splicing systems are fairly new and perspective field to conduct research in. Research of the action of graph splicing systems could lead to innovative results and knowledge in bio – computer construction, as well as gene mutation in order to find new drugs or resistant genomes against various genetic diseases. Extended graph splicing systems are defined in this thesis. It is shown that when strings are represented as paths any recursively enumerable set can be generated by an extended graph splicing system. Also it is shown that Turing completeness of graph splicing system can be proven taking in consideration some restrictions. Keywords: oriented graph, graph splicing system, graph language, set of axioms, set of rules.
Graph splicing systems
Keywords: Matemātika