Aviopasažieru tiesību aizsardzība Eiropas parlamenta un padomes regulā Nr. 261/2004 - Millers, Deins (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma: “Aviopasažieru tiesību aizsardzība Eiropas Parlameta un Padomes regulā Nr.261/2004” mūsdienās ir aktuāla, ņemot vērā strauji pieaugošo ceļotāju skaitu, kas izvēlas tieši gaisa transportu par ātrāko un ērtāko veidu ceļošanai. Papildus saistībā ar augsto aviopakalpojumu pieprasījumi ir augušu to gadījumu skaits, kad aviopasažierim pret to gribu atsaka iekāpšanu reisā, lidojums kavējas vai lidojums atceļas. Tādēļ pētnieciskā darba mērķis ir izpētīt Aviopasažieru regulas nodrošinātās tiesības aviopasažieriem, Aviopasažieru regulas piemērojamības apjomu un ierobežojumus, Aviopasažieru regulas mijiedarbību ar citiem normatīviem aktiem, un izpētīt Aviopasažieru regulas priekšmetu. Lai izpētītu bakalaura darbā noteiktos mērķus, galvenokārt tika izmantoti normatīvie akti, judikatūra un ārzemju autoru literatūra. Darba nobeigumā autors sniedz kopsavilkumu par Aviopasažieru regulas piemērošanas problēmu jautājumiem un sekām, kas var rasties. Atslēgvārdi: aviopasažieru tiesības, aviopasažieris, regula Nr.261/2004, gaisa pārvadātājs, lidojums, atcelts lidojums, atteikta iekāpšana gaisa kuģī, lidojums, kas kavējas.

Bachelor thesis: “Air passenger rights in European Parliament and Council Regulation No.261/2004” nowadays is topical, given the rapidly growing number of travelers who prefer air transport as the fastest and most convenient way to travel. In addition to the context of high airline requests numbers of cases of air passenger, against their will refuse boarding to flight, the flight is delayed or a flight is canceled has been grown. Therefore, the research work aim is to investigate Air passenger regulation provided rights to air passengers, applicability scope and limits, Air passenger regulation interaction with other laws and regulations, and to explore the subject of Air passenger regulation. To investigate the bachelor work aims, legislation, case law and foreign authors' literature has used mostly. In conclusion, author gives a summary of the Air passenger regulation issues and the consequences that may arise. Keywords: rights of air passengers, air passengers, Regulation No.261/2004, air carrier, flight, flight cancellation, denied boarding on the aircraft, delayed flight.
Air passenger rights European Parliament and Council Regulation No. 261/2004
Keywords: Juridiskā zinātne; aviopasažieru tiesības; aviopasažieris; regula Nr.261/2004; gaisa pārvadātājs; atteikta iekāpšana gaisa kuģī