Ozolu mūķenes Lymantria dispar (Linnaeus, 1758)tēviņu dispersijas kapacitātes un mātīšu auglības novērtējums masu savairošanās reģionā - Siliņš, Ingars (Latvijas Universitāte, 2009)
KOPSAVILKUMS Ozolu mūķene rada būtiskus zaudējumus saimniecībā un degradē bioloģisko daudzveidību mežu ekosistēmās. 2008. gada vasarā pirmo reizi Latvijas vēsturē notikusi ozolu mūķenes masveida savairošanās Liepājā. 2008. gadā Liepājā tika veikts pētījums ar mērķi noskaidrot tauriņa mātīšu auglības rādītājus un tēviņu lidošanas kapacitāti. Lai noskaidrotu mātīšu auglību, uzskaitīja dējumus, novērtēja izšķīlušos, neizšķīlušos olu skaitu tajos, kā rezultātā tika novērtētas to šķilšanās sekmes. Tika pētīta parazītu ietekme. Tēviņu lidošana tika noskaidrota ar marķēšanas – palaišanas, atkārtotas ķeršanas metodi un feromonu slazdiem. Tēviņiem tika konstatēta sekojoša lidošanas kapacitāte – 400 m dienā. Savairošanās reģionā tika konstatēts augsts mātīšu blīvums (33,8 ± 2,5 mātīšu uz vienu koku) ar vidējo auglību – 436 ± 66 olas uz vienu mātīti. No tā izrietēja, ka uz vienu koku vidēji izšķiļas 14 231 kāpuri. Rezultāti parādīja, ka olu šķilšanas sekmes ir 96 %. Netika atrasti olu parazīti. Atslēgas vārdi: Lymantria dispar, ķeršana, dējumi, auglība, dispersijas kapacitāte

SUMMARY Gypsy moth outbreaks cause significant loss to economy and degrade biodiversity in forest ecosystems. The first mass outbreak of this pest in Latvian history was documented in 2008 in Liepaja city. Approximately 40 ha of deciduous forest stands were completely defoliated. In summer 2008 field surveys were carried out with the aim to evaluate female densities, fecundity and later in laboratory also egg hatching success. Field experiments were carried out to observe male dispersal capacity and mark and recapture method was tested. Male flying capacity was found 400 m per day. High densities of females were found (33,8 ± 2,5 females per tree) with average realised fecundity of 436 ± 66 eggs per female. No egg parasites were found and egg hatching success surpassed 96%. This leads to potential of 14 231 larvae per tree capable to repeated complete stand defoliation. Key words: Gypsy moth, Lymantria dispar, mark and recapture, egg masses, fecundity, dispersion capacity
Gypsy moth Lymantria dispar male dispersion capacity and female fertility estimates during outbreak
Keywords: Bioloģija