No klīniskajiem paraugiem izdalīto Streptococcus pneumoniae virulences faktori un rezistence pret antibakteriālajiem līdzekļiem - Rakšte, Arita Elizabete (Latvijas Universitāte, 2020)
Ievads: Latvijā un Pasaulē aktuāla problēma ir Streptococcus pneumoniae baktērijas rezistence, kas izveidojusies pret antibakteriālajiem līdzekļiem. Rezistento Streptococcus pneumoniae celmu skaits palielinās ar katru gadu. Preventīvie pasākumi, kas samazinātu rezistences incidenci ir svarīga atbildīga un piesardzīga antibakteriālo līdzekļu izmantošana cilvēku veselības uzlabošanai un pacientu informētība, izpratne par Streptococcus pneumoniae rezistenci. Darba mērķi: Noteikt Streptecoccus pneumoniae jutību pret antibakteriālajiem līdzekļiem, kas iegūti no klīniskā materiāla paraugiem. Materiāli un metodes: Pētījums veikts RAKUS stacionārs ‘’Tuberkulozes un plaušu slimību centrs’’ klīnikas Mikobakterioloģijas laboratorijā pielietojot identificēto Streptococcus pneumoniae jutības testus pret antibakteriālajiem līdzekļiem. Darba gaitā izmantojot BLTMDDT un BBLTME –testus, tiks analizēti un apkopoti statistiskie dati, datu ievadei pielietota programma Microsoft Excel 2003. Rezultāti: Apkopojot 2019. gada datus par S.pneumonia baktēriju jutību pret vankomicīnu, jutīgi bija 100 % (n- 716) pārbaudītie celmi. Eritromicīns bija vienīgais konstatētais vidēji jutīgais antibakteriālais līdzeklis 7,1 % (n- 51) identificētajos gadījumos. Rezistence, kas iegūta pielietojot penicilīnu, savstarpēji salīdzinot ar 2018. gada datiem ir samazinājusies par 3,3 %. Rezistence ,kas iegūta pielietojot makrolīdus, savstarpēji salīdzinot ar 2018. gada datiem arī ir samazinājusies par 3,3 %. S.pneumoniae jutība pret penicilīnu 98,3 % (n- 704) un klindamicīnu 98,2 % (n- 703) identificētajos gadījumos norāda par augstu jutību un efektīvu antibakteriālā līdzekļa terapeitisko efektu.

Introduction: In Latvia and World, the problem of Streptococcus pneumoniae bacteria, which has emerged against antimicrobial agents, is topical. The number of resistant Streptococcus pneumoniae strains increases with each year. Preventive measures to reduce resistance incidents are an important responsible and cautious use of antimicrobials for improving human health and patient awareness, understanding of the resistance of Streptococcus pneumoniae. Objective of the paper: Determine Streptococcus pneumoniae sensitivity to antimicrobial specimens from sample of clinical material. Sources and methods: Research work made by a RAKUS hospital ,the centre of ‘’Tuberculosis and Lung Disease’’ in the laboratory of the microbiology. With the identified susceptibility testing of Streptococcus pneumoniae against antimicrobial specimens. Using BLTMDDT and the BBLTME-tests , will analyse and summarise statistical data, use Microsoft Excel 2003 to enter data. Rezultāti: In compiling 2019. year data on the sensitivity of S.pneumoniae bacteria to vancomycin, 100 % (n- 716) tested strains were sensitive. Erythromicin was the only identified medium sensitive antimicrobial agent of 7,1 % (n- 51) in the identified cases. Resistance derived from penicillin has decreased by 3,3 %. compared to 2018. year data. The resistance derived from the use of macrolides, compared with the 2018. year data, has also decreased by 3,3 %. S.pneumoniae susceptibility to penicillin 98,3 % (n- 704) and clindamycin 98,2 % (n- 703) in identified cases indicate hight sensitivity and effective therapeutic effect of the antimicrobial agent.
Virulence factors and resistance to antimicrobials in Streptococcus pneumoniae collected from clinical specimens
Keywords: Medicīna; Streptococcus pneumoniae; gram pozitīvās baktērijas; virulences faktori; antibakteriālā rezistence; antibakteriālie līdzekļi