Komercdiplomātijas politika kā valsts nacionālo interešu aizstāvēšanas instruments - Kuļešova, Olga (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba “Komercdiplomātijas politika kā valsts nacionālo interešu aizstāvēšanas instruments” mērķis ir izvērtēt komercdiplomātijas politikas izveidošanās un attīstību pasaules un Latvijas valstu robežās, izpētīt komerciālās diplomātijas lomu valsts nacionālo interešu aizstāvēšanas procesā un izstrādāt priekšlikumus šo procesu pilnveidošanai, kā arī noskaidrot, vai ir nepieciešami mūsdienu globalizācijas apstākļos kvalificēti komercdiplomātijas speciālisti Latvijas darba tirgū. Darba gaitā tiek apskatīti komercdiplomātijas vēsturiskie un teorētiskie aspekti, valsts nacionālo interešu būtība un aizstāvēšanas metodes, pētīta pasaules un Latvijas valstu pieredze par pētāmo priekšmetu, kā arī apkopoti dažādu ekspertu viedokļi iegūtie interviju rezultātā. Darbam ir 3 galvenās daļas un 13 apakšnodaļas, secinājumi un priekšlikumi, 3 pielikumi. Informācijas atspoguļošanai izmantotas 2 tabulas, 8 attēli, izmantoti 62 literatūras un informācijas avoti. Darbā tika pasniegta svarīgākās pastāvošās situācijas, kā arī sniegti priekšlikumi dažādu problēmjautājumu risināšanā un komercdiplomātijas politikas efektivitātes palielināšanai. Atslēgvārdi: komercdiplomātija, nacionālās intereses, Ārlietu Ministrija, aizstāvēšanas instrumenti, ārējie ekonomiskie sakari.

The objective of bachelor “Commercial diplomacy policy as the country’s international economic relations development resource” is to evaluate the formation and development of commercial diplomacy policy in global and Latvian countries borders, to examine the role of the commercial diplomacy in the process of defending national interests and to develop proposals for improvement this processes, as well as to determine, are qualified commercial diplomacy specialists needed in Latvian labour market in today’s globalized conditions or aren’t. During the writing bachelor paper are considered historical and theoretical aspects of commercial diplomacy, is researched the essence of state’s national interests and defence methods, is explored the world and Latvian experience about the object of research, as well as were collected various expert opinions, which were obtained during the interview. There are 3 main parts and 13 subdivisions, 3 annexes in the work. To reflect the information there were used 2 tabeles, 8 pictures and used 62 literature sources. In bachelor paper were mentioned several of existing situations and were made the proposals to solve different problematic issues and to increase efficiency on commercial diplomacy policy. Keywords: commercial diplomacy, national interests, Ministry of Foreign Affairs, defence instruments, national targets, external economic relations.
Commercial Diplomacy Policy as the Country's International Economic Relations Development Resource
Keywords: Ekonomika; komercdiplomātija; nacionālās intereses; Ārlietu Ministrija; aizstāvēšanas instrumenti; ārējie ekonomiskie sakari