Orientācija uz nākotni un pretenziju līmenis kā studentu akadēmiskos sasniegumus prognozējoši faktori - Zalgaucka, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2018)
Šī bakalaura darba mērķis bija noskaidrot, vai studentu orientācija uz nākotni un pretenziju līmenis ir saistīti ar akadēmiskajiem sasniegumiem (un līdz ar to var kalpot par sasniegumus prognozējošiem faktoriem), un vai tie ir saistīti savā starpā. Pētījumā piedalījās 65 Latvijas Jūras Akadēmijas studenti vecumā no 18 līdz 28 gadiem (M=20,4 gadi, SD=1,7 gadi). Izpētei tika izmantotas Zimbardo laika perspektīvas aptaujas (Zimbardo Time Perspective Inventory (ZTPI), Zimbardo & Boyd, 1999) adaptācija latviešu valodā (Koļesovs, 2002), aptauja “Orientācija uz nākotni” (Koļesovs & Sadauska, 2016, Koļesovs, 2017), kā arī Švarclandera motorā prove (Borozdina, 1985) studentu pretenziju līmeņa noteikšanai. Pētījuma rezultātā tika secināts, ka dotajā studentu izlasē nedz orientācija uz nākotni, nedz pretenziju līmenis nekorelē ar studentu akadēmiskajiem sasniegumiem (un līdz ar to, nevar tos prognozēt). Studentu orientācija uz nākotni un pretenziju līmenis nav saistīti savā starpā. Šo korelāciju trūkumu varētu skaidrot ar iepriekšējos pētījumos nenovērotu sajaukto mainīgo (tādu, ka dalībnieku dzimums un vecums) ietekmi. Šī ietekme ir pieradāma tālākajos pētījumos.

The purpose of this study is to examine, whether future orientation and level of aspiration of students relate to their academic performance (and therefore can serve as academic performance predicting factors), and whether those (future orientation and level of aspiration) correlate. Sixty-five students of Latvian Sea Academy (LJA) have participated in this study (aged from 18 to 28 years, M=20,4 years, SD = 1,7 years). Zimbardo Time Perspecive Inventory’s (Zimbardo & Boyd, 1999) Latvian language adaptation (Koļesovs, 2002), “Future Orientation” questionnaire (Koļesovs & Sadauska, 2016, Koļesovs 2017) and Shvarzlander’s motor test (Borozdina, 1985) have been used to define students’ future orientation and level of aspiration. Results of this study show that, in this particular group of students, future orientation and level of aspiration do not correlate with academic performance (and therefore cannot predict it). In addition, future orientation does not correlate with level of aspiration. This absence of correlation can be explained with influence of mixed variables (such as participants’ sex and age), which has not been observed in previous studies. The influence of mixed variables has to be verified in the future studies.
Future Orientation and Level of Aspiration as Factors Predicting Academic Achievements among Students
Keywords: Psiholoģija; orientācija uz nākotni; pretenziju līmenis; akadēmiskie sasniegumi; future orientation; level of aspiration